Потписан купопродајни уговор за ИМТ

БЕОГРАД: Индијска компанија Тафе потписала је уговор о куповини Индустије машина и трактора (ИМТ) Београд, у присуству премјерке Ане Брнабић и министра пољопривреде Бранислава Недимовића и амбасадорке Индије Нариндер Цохан. 
traktori imt
Фото: (Tanjug, Z. Žestić)

ИМТ је 2. априла продат индијском произвођачу трактора за 66,8 милиона динара, што је била почетна цена, а Тафе је био једини пријављени понуђач. 

 Влада Србије ће подржати индијску фабрику Тафе која је купила Индустрију машина и трактора (ИМТ) Београд да што пре покрене производњу у том некадашњем гиганту, изјавила је данас премијерка Ана Брнабић и истакла да је завршен огроман посао за Србију који се одлагао више од деценије. 

Она је након потписавања купопродајног уговора за ИМТ поновила да очекује да први трактор буде представљен у мају, на Међународном сајму пољопривреде у Новом Саду.

"Покренућемо поново производњу трактора у Србији, ИМТ ће оживети", поручила је Брнабић и истакла да је продаја ИМТ "гласан сигнал" да садашња Влада Србије завршава послове, те да ће индијски Тафе донети у Србију ново знање, нову технологију и нова радна места.

Нови трактори које ће производити Тафе, једна од највећих светских корпорација у производњи трактора, омогућиће јефтиније тракторе српским пољопривреднима, а за спољнотрговински баланс значиће да највећи део субвенција које даје држава пољопривредницима за набавку нове механизације остаје у Србији. 


Брнабић: Ускоро решење за Магнохром Краљево

Премијерка Ана Брнабић очекује да ће у наредне две недеље бити нађено решење за Магнохром Краљево и истиче важност подизања и других брендова као што су Тоза Марковић у Кикинди, БИП и Икарбус. 

Брнабић каже да стечајеви морају да се завршавају у фабрикама, те да постоје потенцијални купци. 

"То ће значити и симболично да се српска привреда подиже и да стаје на своје ноге", подвукла је премијерка. 

Каже да је важно подизати српске брендове и фабрике које су биле снага локалне економије. 

"Данас настављамо храбро даље тај посао", рекла је Брнабић након потписивања купопродајног уговора за Индустрију машина и трактора (ИМТ) Београд са индијском фабриком Тафе. 

Премијерка каже да се нада да до краја године буде нађен стратешки партнер за РТБ Бор. 

Наводи да је претходна влада завршила јако изазован и важан пројекат са Железаром Смедерево у којој је сачувано 5.000 радних места иако су, додаје, сви говорили да је немогуће да се Железара сачува, те да је прошле године успешно приватизована Галеника.

Изразила је задовољство што је посао око ИМТ успешно завршен, те да предстоји покретање производње. 

Након потписивања купопродајног уговора за ИМТ, послужена је торта у облику трактора. 


Брнабић каже да ће Влада Србије стајати на располагању индијској компанији да што пре покрене производњу за домаће тржиште, касније и за Балкан, а потом ће се освајати и друга тржишта у Европи и северној Африци. 

"Важно је да дижемо наше брендове и фабрике које су некада биле наша снажна економија", наглашава премијерка и подвлачи да је Србија 2017. дочекала као шампион у страним директним инвестицијама које су достигле 2,6 милијарди евра. 

На поједине критике да је могао да се склопи бољи посао за ИМТ, одговара да је урађено најбоље што је било могиће, те да није могло боље. 

Наводи и да се Тафе у целом послу понашао искрено и партнерски, јер је могао да узме жиг ИМТ који раније није био заштићен и да Србија не добије ништа. 

Свакога ко каже да може боље, позвала је да дође са партнерима и да бољу понуду. 

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић истакао је да је посао са ИМТ важан у симболичком смислу јер показује да Влада Србије мења ствари на боље у пољопривреди, те да су сви који су уцествовали у том послу веровали да је могуће поново у Србији производити добар трактор.

Истакао је да је постојала опасност да неко оде и од надлежних затражи заштиту жига ИМТ који није био заштићен до 2017, али да је то осујећено. 

Понавља да је Тафе купио део имовине ИМТ која ће служити за производњу српских трактора , те да предмет продаје није била локација фабрике на Новом Београду. 

"Несумњиво је да у Србији постоји потреба за новим тракторима", рекао је Недимовић и додао да у Србији има око 400.000 трактора и да је свима њима потребна и логистичка подршка. 

Подсетио је на компатибилност модела и технологије ИМТ трактора са индијским Тафеом и навео да лично поседује трактор ИМТ-а из 1976. за кога његови Сремци кажу да је "неподерив", а да је једина разлика између трактора који је раније производио ИМТ од онога који прави Тафе само у боји, један је наранџасти, а други црвени. 

Заменик директора Тафе за европско тржисте Камал Ахуђа рекао је да су овај дан дуго чекали, те да је коначно добијена прилика да индијска фабрика покуша да од ИМТ направи бренд какав је некада био. 

"Искористићемо све да направимо добар и конкурентан трактор по имену ИМТ", каже Ахуђа и подсећа да је технологија фергусон заједничка и за ИМТ и за Тафе.

Подсетио је и да сарадња са ИМТ-ом траје од 1960. године, а да је прекинута због ратова на простору бивше Југосалвије. 

Тафе је, навео је, једва чекао да се сарадња обнови и да је та индијска фирма у међувремену постала трећа највећа корпорација на свету у тој оббласти, са производњом од око 180.000 трактора годинсње, од чега је 120.000 по фергусон технологији. 

Упитан о различитим онформацијама у медијима о броју људи које ће запослити Тафе у Србији, Ахиђа каже да је то због непсоразума и навео да је та фирма у писму о намерама може да очекује 800 запослених кроз директно и индиректно запошљавање, односно уз кооперанте. 

"Неће бити запослено 800 људи, а биће их толико и више индиректно кроз кооперанте", каже Ахуђа. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести