Привредници највише стрепе од пада промета

Привреда Србије је, упркос пандемији и отежаним условима пословања, очувала извоз, инвестиције и запосленост, а одржив тренд се у овим показатељима очекује и у првом овогодишњем тромесечју, показало је најновије квартално истраживање Привредне коморе Србије „Пословна активност привредних субјеката у Републици Србији“.
fabrika, pixabay
Фото: pixabay.com

Привреднике највише брине очекивани пад промета у првом кварталу, који је у појединим секторима процењен и до 59 одсто, а највише су погођени трговина и прехрамбена индустрија.

Према резултатима анкете која је обухватила 1.054 фирме са више од 240.000 запослених, скоро половина анкетираних извозника се нада непромењеном извозу у првом кварталу 2021. у односу на крај прошле године.

За разлику од њих, 25 одсто анкетираних очекује повећање, односно смањење извозних активности.

Од укупног броја анкетираних компанија, 61 одсто реализовало је извоз у четвртом кварталу 2020. године, највише из хемијске индустрије.

Када је о запослености реч, она је, такође, стабилна, јер 88 одсто анкетираних фирми није смањило број запослених у последњем кварталу прошле године, а не очекују промену ни у прва три месеца ове године.

Нова запошљавања су најзаступљенија у секторима металске и дрвне индустрије, док је број запослених највише смањен у туризму и саобраћају.

Инвестициона активност би се могла оценити као релативно добра, јер је у четвртом кварталу прошле године, 48 одсто анкетираних компанија реализовало неке инвестиције, док у првом кварталу ове године 70 одсто испитаника планира већи или исти обим инвестиција, што је за 19 одсто мање у односу на претходно истраживање.

Највише се планира улагање у увозну опрему и грађевинске објекте и земљиште.

Квартална анализа Привредне коморе је показала и да је искоришћеност капацитета релативно добра, што посебно важи за велике системе.

Са довољно средстава за оптимално финансирање пословања располаже 48 одсто анкетираних фирми, за 11 процената недостају средства за ликвидност, за 22 одсто средства за инвестиције, а за 19 одсто њих недостају средства и за инвестиције и за ликвидност.

Велики највише брину

Око 44 одсто испитаника очекује смањење промета у првом кварталу, трећина непромењено стање, а 22 одсто очекује раст.

Међу онима који очекују смањење промета је 43 одсто анкетираних из категорије великих предузећа, као и 53 одсто међу микропредузећима.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести