Продаја прехрамбених производа скочила трећину

НОВИ САД: Више од месеца у Србији је због коронавируса на снази ванредно стање, а то је значајно изменило начин живота и рада. Највећи потрес у пословању доживеле су области туризма и угоститељства, али нема делатности у којој потреса није било.
prodavnica market
Фото: pixabay.com

Када је реч о трговини, практично су, осим продавница хране и апотека, све друге радње биле затворене, а нису радиле ни пијаце. Ових дана ситуација се променила, пијаце су отворене, почеле су да раде и неке друге радње и трговине, а сви очекују да ће се у скоријој будућности све вратити у уобичајено стање.

По речима потпредседника Скупштине Привредне коморе Војводине и  председника Групације за трговину у ПКВ-у Споменка Ђордана, пандемија коронавируса и мере које су због тога на снази значајно су утицале на стање у трговини у готово свим сегментима ове бранше – од продаје аутомобила, намештаја, електроматеријала до супермаркета, али се ситуација сада полако мења набоље.

Највише су погођене трговина намештајем, белом техником, аутомобилима... односно продаја оних производа који се не купују свакодневно, а најбоља је ситуација у трговинама робе широке потрошње, односно прехрамбених производа, продавницама кућне хемије, апотекама, каже Ђордан.

Тако је, додаје, у трговинама прехрамебних производа промет у марту и априлу ове године значајно већи него у истом периоду лане – од 15 до 35 одсто.

Он истиче и да су потрошачи у протекла два месеца чешће одлазили у продавнице великих трговинских ланаца јер је у њима понуда богатија од оне у мањим радњама, али и да се показало да мале трговине, „комшијске радње”,  дају велики допринос снабдевању потрошача. По његовим речима, показало се и да су се трговински ланци, као и домаћи произвођачи прехрамбених производа, добро снашли, да и поред великих куповина није било несташица, или су оне биле краткотрајне, као и да је организација рада у циљу заштите и потрошача и трговаца урађена на време и квалитетно.

С друге стране, у марту и априлу забележен је значајан пад промета у трговини некретнинама. На основу званично расположивих података, у тој области је у другој половини марта промет опао око 30 одсто. Тај тренд настављен је и овог месеца, а вероватно неће бити великих промена ни у мају, односно све док се ситуација не буде вратила на пређашње стање, истиче Ђордан.


Опоравак зависи од врсте производа којим се тргује

Тешко је рећи колико ће времена бити потребно да се трговина опорави, а то у значајној мери зависи и од врсте производа којим се тргује, каже Споменко Ђордан.

Како додаје, сигурно је да је сада промет у многим трговинама мањи јер је и потреба за робом која се нуди мања, као што је, рецимо, случај с потрошњом нафтних деривата.

Неке области у трговини имаће већи губитак, неке мањи, негде промена неће бити, а неки сегменти уоште неће моћи да надокнаде изгубљено током протекла два месеца. Сигурно је да ће опоравку допринети мере Владе Србије усмерене ка привреди – за ликвидност, пореске олакшице и оне која ће омогућити правним лицима исплату зарада запосленима. Ту пре свега мислим на директна давања малим и средњим предузећима и предузетницима – исплата зараде од 30.000 динара током три месеца за сваког запосленог – јер су ти привредници у много тежој ситуацији него велика трговинска предузећа. И за њих је предвиђена подршка, али пошто је већина радила и остварила већи промет, неће бити коришћена, поручује наш саговорник.


Наш саговорник наглашава да је велики раст забележен у онлајн продаји те да је сигурно да би он био и већи да су постојећи капацитети већи. 

Ова ситуација, коју нико није могао предвидети па зато ни своје пословање унапред прилагодити, широм је отворила врата онлајн трговини, у којој је забележен раст од 100 одсто у односу на прошлу годину. Сада су многи започели пружање те врсте услуга па се онлајн може купити практично све – од намирница до намештаја. На такав начин куповине се, као алтернативно решење, одлучује много потрошача, потражња превазилази могућности оних који такву врсту услуге пружају и зато о томе треба размишљати у будућности, каже Ђордан.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести