Реституција: Правду чека имовина вредна 13,6 милијарди евра

До прошле недеље, Агенција за реситутцију бившим власницима или наследницима вратила је 5.935 пословних простора, зграда као целина и станова, укупне површине 426.000 квадратних метара.
Novi Sad, centar, restitucija, Tanurdžićeva palata Foto: Dnevnik.rs/arhiva
Фото: Dnevnik.rs

Враћено је 825 станова, 889 зграда и 4.221 пословни простор. Такође, закључно с 10. новембром, враћено је 296 хектара, 91 ар и један квадратни метар неизграђеног земљишта, 5.059 хектара, 84 ара и осам квадрата шумског и 26.669 хектара, 58 ари и 98 квадрата пољопривредног. Ту није крај натуралном враћању имовине: поступци који су у току биће окончани у оним случајевима где постоји могућност да она буде и физички враћена. Поступак враћања одузете имовине у натури јесте при крају, али ће се свакако укупна бројка враћених непокретности и земљишта до подвлачења црте увећати.

Агенција за реституцију наставља враћење одузете имовине, али зна се да постоји део који неће моћи бити враћен натурално, већ ће бивши власници или наследици бити обештећени обвезницама, које ће почети да се исплаћују од наредне године. Агенција за реституцију је израчунала основицу обештећења за одузету имовину коју држава не може да врати у натуралном облику па самим тим мора да се обештети и она износи 13,6 милијарди евра.

5.935 објеката враћено у натури

Но, Влада Србије је та која треба да донесе одлуку о коефицијенту по којем ће се обрачунавати конкретни износи за исплату бившим власницима или наследницама и донесе уредбу којом ће утврдити основне елементе обвезница, износ емисије, услове њихове дистрибуције и наплате. Тек тада ће Агенције за реституцију моћи да доноси појединачна решења у којима ће утврдити износ обештећења, рокове и аконтацију.

Јер, ваља подсетити, тек на основу решења Агенције, подносиоци захтева могу наплатити аконтацију у новцу, и то не целокупну суму одмах. Наредне године могу наплатити десет одсто утврђеног износа обештећења, а остатак ће добити у обвезницама које имају рок доспевања 12 година. Исплаћују се једном годишње наредних 12 година, и то почев од 15. децембра наредне године.

12 година рок доспевања обвезница

Максимум који један бивши власник или наследник може добити, без обзира на укупну вредност одузете имовине, законски је ограничен на пола милиона евра. По објашњењу из Агенције за реституцију, особе које су 6. октобра 2011. године – када је донет Закон о обештећењу – биле старије од седам деценија, имају право да обвезнице добију у року од пет година. С друге стране, они који су тог датума били старији од 65 година, имају право на обвезнице које доспевају у року од десет година.


У Војводини највише враћених објеката у Новом Саду

Подаци Агенције за реституцију о враћеној имовини с краја прошле недеље показују да је највише објеката враћено у београдским општинама: Стари град – 1.305, Врчар – 709, Звездара – 359, Вождовац – 204.

У Војводини највише објеката враћено је у Новом Саду – 434 и Суботици – 127, док је у осталим општинама та бројка знатно мања.


Важно је напоменути и да ће обвезнице гласити на име особе која је поднела захтев за обештећење, али ће бити преносиве, што значи да ће наследници моћи да их наследе у случају да онај на кога гласе у међувремену премине. Обвезнице у наредних 12 година исплаћиваће се у еврима.

Иначе, одређивање вредности тражене имовине трајало је шест година, током којих су Агенција за реституцију и Пореска управа сакупљали податке и процењивали одузету имовину. По речима директора Агенције за реституцију Страхиње Секулића, уколико Влада Србије процени да би  утврђени износ од 13,6 милијарди евра могао угрозити макроекономску стабилност државе, увек постоји могућност да предложи промену Закона.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести