Синдикати: Без сигурног уговора нема достојанственог рада

Страх од вируса не сме бити алиби да се свим негативним трендовима супротставимо или одустанемо од борбе да сви радници у Србији живе достојанствено, поручио је Савез самосталних синдиката србије поводом Светског дана достојанственог рада који је јуче обележен.
radnici gradiliste gradjevinstvo susnjevic
Фото: Дневник/ Слободан Шушњевић

„И у доба епидемије, која је оставила велике последице на привреду и грађане и додатно продубила и овако велике неједнакости у нашем друштву, достојанствен рад треба да буде у средишту активности владе, синдиката и свих других актера друштва, како би се кренуло у економски опоравак и изградњу нове, другачије економије, у којој на првом месту морају да буду – људи”, наведено је у саопштењу.

СССС поводом празника подсећа да је неопходно омогућити свима да у безбедном и здравом окружењу раде и зараде плату достојну живота и човека.

Нема достојанственог рада ако је радник против своје воље без посла и у условима сиромаштва, ако се његова права из рада и по основу рада злоупотребљавају, уколико је по било ком основу дискриминисан, ако запослени не могу да се синдикално организују како би се чула њихова реч или ако постоје препреке за ефективан дијалог организованих радника, наводе из те синдикалне организације.

Очување постојећих и отварање нових радних места, заједно са правима, социјалном заштитом и једнакошћу, кључно за опоравак и изградњу отпорности за суочавање са пандемијом и другим претњама по опстанак

„Иако све ово спада у основна људска права, код нас у Србији, што је парадокс, најчешће и у већини случајева није тако.

Зато је очување постојећих и отварање нових радних места, заједно са правима, социјалном заштитом и једнакошћу, кључно за опоравак и изградњу отпорности за суочавање са пандемијом и другим претњама по опстанак”, поручују из СССС.

Да би рад могао да се сматра достојанственим, требало би да подразумева да је уговорен, сигуран у сваком погледу, чак и од психичких притисака и да је на време и достојанствено плаћен, изјавио је  председник УГС Независност Зоран Стојиљковић.

Он је, поводом Међународног дана достојанственог рада који се обележава данас, за Танјуг рекао да подаци о томе да више од половине радника у Србији ради за плату мању од 50.000 динара и да су многи у нерегулисаном радном статусу, довољно говоре колико има достојанственог рада у нашој земљи.

УГС је данас уз подршку Фондације Фриедрић Еберт, поводом дана достојанственог рада организовао социјални форум на тему „Да ли је могућа алтернативна економско-социјална политика”.


Алтернатива моделу либералне економије

Алтернатива постојећем моделу либералне економије, пише у саопштењу АСНС, јесте социјална тржишна привреда и економија знања.

У саопштењу су истакли да сва елементарна питања у друштву морају да се решавају кроз социјални дијалог као алтернативу октроисаним одлукама власти.

Поручују да је неопходно да се социјални дијалог постави, односно врати на изворне принципе и буде заснован на цивилном дијалогу на нивоу државе и самоуправа и дијалогу социјалних партнера, синдиката и послодавца у предузећу и установи.


Стојиљковић за Танјуг каже да је ова политика могућа и да се мора обезбедити широк социјални дијалог да алтернативна платформа дође до грађана и нађе своје носиоце који имају кредибилитет.

Асоцијација слободних и независних синдиката Србије (АСНС) је саопштила поводом обележавања Светског дана достојанственог рада - 7. октобра да постоји алтернатива за промене положаја радника у Србији, као и да је она реална и изводљива, али да се за њу мора изборити.

Такође, наводе да неправда, сиромаштво, незаштићеност, једном речју прекаријат, не треба да буду само проблем појединца, радника и синдиката, него да њихово разрешење постане први приоритет друштва.

З. Делић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести