Србија извезла 46 одсто више меда у 2020. години

БЕОГРАД: Србија је извезла 2.701 тону меда у 2020. години, а највише за Италију, Норвешку и Немачку, саопштила је данас Привредна комора Србије (ПКС).
Med/F. Bakic
Фото: Ф. Бакић/Мед

Вредност извезеног меда је 13.096.000 евра, што је за 46 одсто више него 2019. године.

Увоз меда, за разлику од претходних година, расте, па је у Србију прошле године стигло 548 тона меда из Молдавије, Украјине, Грчке и Новог Зеланда.

"Све већа потражња меда отвара велике могућности за озбиљнији развој пчеларства у Србији. Индиректне користи од пчеларства у опрашивању биљака у воћарству, повртарству, ратарству и других, од великог су значаја за повећање приноса и за екосистем. Технологија у пчеларству и даље напредује у Србији што се види из раста броја кошница по газдинству, а и у извозу меда на платежна тржишта", кажу у Удружењу за сточарство и прераду сточарских производа ПКС, пренето је у саопштењу.

Према Уредби о расподели подстицаја у пољопривреди и руралном развоју у 2021. за све пчеларе одређени су подстицаји у износу од 800 динара по кошници.

Србија располаже природним ресурсима који су основ развоја пчеларства, што указује на огромне потенцијале за даљи развој ове привредне делатности, наводе у ПКС.

Од оснивања Групације за пчеларство и производњу меда ПКС 2003. почиње раст извоза меда у земље ЕУ, а пчеларство и производња меда и других пчелињих производа постају све интересантније привредне делатности.

Указују да је, према подацима Управе за ветерину, до сада регистровано 90 објеката за паковање меда у Србији, а оснивањем и регистрацијом објеката за извоз меда у земље ЕУ (до сад је регистровано седам објеката), стекли су се услови за већу производњу и извоз меда.

Србија је у 2019. располагала са 977.000 кошница, што је за седам одсто више у односу на 2018, подаци су Републичког завода за статуистику (РЗС), а процене пчеларске привреде су да ће број кошница и даље расти.

Подсећају, да је Групација за пчеларство и производњу меда упутила две иницијативе Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Прва се односи на израду Стратегије развоја пчеларства и формирање Института за пчеларство, а друга за израду Правилника о пчелињем отрову, што би омогућило легалну трговину и извоз овог значајног производа који је изузетно скуп на страним тржиштима.

Пчелари би на тај начин могли да преброде кишне године које нису повољне за сакупљање меда, наведено је у саопштењу.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести