Течни природни гас неће тећи Дунавом и Савом

БЕОГРАД: Иако је до грејне сезоне још доста времена, неизвесност у вези са набавком енергента, пре свега гаса, припреме за зиму је у многим државама Европе померила и оне су почеле још пре неколико месеци.
t
Фото: pixabay.com

Због сукоба између Русије и Украјине снабдевање европског тржишта природним гасом је у великој мери поремећено. Траже се начини да се или надоместе количине природног гаса из Русије које недостају европском тржишту, било да је Русија обуставила испоруку овог енергента, било да су неке земље престале да купују руски гас. Истовремено, траже се начини да се смањи потрошња руског гаса и овај енергент замени неким другим.

То сигурно неће бити ни лако ни брзо, али се мора, па многе европске државе чине све да се зима дочека с довољним количинама енергената. И, истовремено, грађане упозоравају да се енергенти морају штедети и рационално трошити. Неке државе имају алтернативне опције снабдевања, а и гасна мрежа Европе омогућава да се количине гаса могу делити, а сад је све јасније да је диверзификација неопходна - и то хитно. Тако би Немачка, која је међу највећим потрошачима руског гаса, могла да увози гас из Велике Британије, Данске, Норвешке и Холандије, али су овој земљи већ предузети кораци да се убрзају пројекти у вези са изградњом терминала за укапљени/течни природни гас, односно ЛНГ. Када је реч о земљама јужне Европе, гас би до тог тржишта могао да се транспопртује Трансјадранским гасоводом до Италије и Трансанадолским гасовода за природни гас кроз Турску, а у грчкој луци Александрополис гради се плутајућа платформа за ЛНГ. Истовремено, Сједињене Америчке Државе најавиле су да ће ове године радити на испоруци 15 милијарди кубних метара течног природног гаса - ЛНГ, земљама Европске уније .

И Србија је предузела низ корака да би обезбедила довољне количине гаса за наступајућу зиму. С руским добављачем склопљен је спопразум о снадевању природним гасом, те Србија, по речима председника Скупштине Удружења за гас Србије Војислава Вулетића, има довољне количине за зиму и не треба јој ЛНГ.


Србија има довољно гаса  

- Србија има довољно природног гаса који је набављен по добрим ценама, већ су ускладиштене довољне количине и ове зиме неће бити проблема с овом енергентом на нашем тржишту - каже Војислав Вулетић. - Када је реч о цени, поскупљење које је уследило је било очекивано и нова цена је примерена садашњој цени коју плаћа ЈП “Србијагас”, који не може да продаје природни гас по цени нижој од оне по којој га купује. Не би требало очекивати додатна поскупљења кубила јер нема разлога за то.


- Србији не треба ЛНГ, а за то и нема могућности јер нема терминала, не постоји место за истакање, тог гаса нема јер је распородат, а нема ни добављача - каже Вулетић. - Евентуална изградња терминала за ЛНГ на Дунаву представљала би огромно улагање, које Србији није неопходно, а за то је потребно и да воденим путем, из Егејског или Црног мора, ЛНГ стигне до наше земље, до Дунава, па онда, потом до, рецимо, Пачева - каже Вулетић.

Он указује да Србија не треба да размишља о могућности снабдеваљња тржишта ЛНГ јер има могућност да обезбеди довољно природног гаса и истиче да количине укапљеног/течног природног гаса - ЛНГнису довољне да надоместе потребе европског тржишта јер је 15 милијарди кубиних метара гаса, колико би требало да се испоручи Европи ове године веома мало, односно то је три одсто потрошње Европе.

Д. Млађеновић

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести