ТУРСКИ ТОК ПОД ПРИТИСКОМ Провлачење гасовода кроз иглене уши

Колико је озбиљна ситуација око изградње „Турског тока” кроз Бугарску, Србију па даље, можда најбоље показују речи бугарског председника Бојка Борисова, када каже да он покушава да те државне интересе, мислећи на поменути гасовод, „провуче кроз иглене уши”.
gasovod juzni tok, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

„Турски ток” је очигледно под великим притиском Вашингтона, а Србија се узда у Бугарску, али и Немачку, јер ако прође „Северни ток 2”, онда би зелено светло морао да добије и „Турски ток”.

Пројекти нових гасовода за доток руског гаса у Европу, како преноси РТС,  изложени су све оштријим притисцима Вашингтона али и појединих земља Европске уније. Ипак, Немачка не одустаје од градње „Северног тока 2”, а отвара и могућности за амерички течни гас. Бугарска, Србија и Мађарска чврсто су стале иза пројекта „Турски ток”. Хоће ли пројекти одолети притисцима?

Немачка је одлучна у градњи „Северног тока 2”, који ће јој бити други директан доток руског гаса. Али због сталних притисака, Берлин је решен да пројект усклади с најновијим прописима Европске уније. Истовремено спремају и субвенције за градњу најмање два терминала за пријем америчког течног гаса.

– Ми смо у позитивном дијалогу са Сједињеним Америчким Државама о терминалу за течни гас – каже немачки министар економије Петер Алтмајер. – То би значило више сигурности у снабдевању енергијом у Европи.

Каже да је њихов интерес да Немачка осигура приступачне изворе енергије, а то значи да имају интерес у реализацији пројеката „Северни ток 2”.

Бугарска, Србија и Мађарска спремне су за градњу својих гасних система да би се прикључиле на „Турски ток”.

Бивши дипломата Срећко Ђукић каже да у наредних десет до 15 година објективно немамо алтернативу „Турском току” који треба да се гради.


Србија је спремна

– Изградња гасне интерконекције кроз Србију од бугарске до мађарске границе почеће крајем марта или почетком априла – изјавио је  генерални директор „Србијагаса” Душан Бајатовић, и поручио да не види ниједну примедбу Енергетске заједнице која може стопирати пројекат „Турског тока”.

– Србија је спремна за изградњу тог пројекта и првих 300 милиона евра је обезбеђено, додатно финансирање је обезбеђено у првом кораку, у другом ће бити класично пројектно финансирање, а изградња почиње крајем марта – почетком априла – рекао је Бајатовић. – Изградња би требало да буде завршена до 15. децембра.


– Ни солуција с течним гасом нама не решава питање: ако не решава једној богатој Немачкој, како течни гас може бити интересантан за нас, када је двоструко скупљи од гаса из цеви? – пита Ђукић.

Војислав Вулетић из Удружења за гас Србије рекао је да 1. јануара 2020. престаје доток гаса преко Украјине.

– Да ли ће престати сто одсто или у неком мањем проценту, у сваком случају, и ми и Бугари се снабдевамо руским природним гасом преко Украјине и уколико се то деси, а не буде изграђен „Турски ток” – ми ћемо имати веома велике проблеме – каже Вулетић.

Енергетска заједница упалила је зелено светло за „Турски ток”, потврђена је и његова енергетска и економска исплативост, ипак, почетак градње је под великим политичким притиском Запада. А наша земља зависи од потеза Бугарске.

И европски грађани и индустрија троше све више гаса. Нови дотоци су неопходни јер неке земље гасе нуклеарке, неке термоелктране, и сви рачунају на чисту енергију из гасних централа.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести