У вишој лиги инвеститора „игра се” за озбиљне плате

У Новом Саду је отворен Центар немачког „Континентала” за истраживање и развој, у којем ће плате програмера бити од 850 до 2.500 евра месечно.
s
Фото: Dnevnik.rs

Ако се зна да је просечна плата у Србији на крају прошле године била мања од 400 евра, јасно је да ће 100 инжењера који су одмах запослени у „Континенталу” добијати знатно више.

По речима председника Србије Александра Вучића, почетак рада „Континентала” у Новом Саду је „наш скок унапред и скок увис истовремено”.

– То је виша лига и инвестиција и инвеститора – казао је Вучић. – Људи треба да знају да је овде нето плата за програмере између 850 и 2.500 евра, драматично изнад просека Републике. Држава је ту инвестицију помагала на различите начине – и у новцу. Запослени у компанији, осим што раде за себе и своје породице, представљају својим радом, знањем, трудом и енергијом и државу Србију. Тиме показујемо целом свету какви смо и да желимо и можемо да привучемо још таквих инвеститора.

2,5 милијарди евра могуђе инвестиције

Крајем прошле године најављен је нови период привлачења страних инвеститора у Србију, и то оних који ће донети нову технологију, али и веће плате радницима. Наиме, председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж истакао је да је стратешка одлука Владе Србије да у наредном периоду, осим подстицаја инвестиција које запошљавају велики број људи у радно интензивним индустријама, више инвестира у привлачење високотехнолошких компанија које ће запошљавати и боље плаћене високообразоване људе.

850–2.500 евра нето плата

– Досадашњи концепт привлачења великих иностраних компанија у Србију допринео је запошљавању великог броја радника и смањењу незапослености, али и расту извоза из Србије – истакао је Чадеж. – Сада смо у позицији да се више усмеримо на привлачење компанија које ће, осим нових радних места, Србији донети и савремене технологије, допринети подизању технолошког нивоа наше привреде, омогућити нашим фирмама да се укључе у њихове добављачке ланце и које ће запошљавати високообразоване боље плаћене раднике.

Осим „Континентала” у Новом Саду, Чадеж је за половину године најавио завршетак фабрике најсавременије расвете аустријске компаније „Цумтобел” у Нишу, али и да ће, осим „Мајкрософта”, који шири своје активности, развојни центар у Србији имати и амерички НЦР...

– Србија тренутно преговара са страним компанијама. Укупна вредност њихових инвестиција је око 2,5 милијарде евра, а кад би се све реализовале, било би отворено чак 29.000 радних места – објаснио је Чадеж.

Протеклих година често су се чула мишљења да држава даје велике субвенције по радном месту инвеститорима из радно интензивних компанија у којима се радници запошљавају на једноставним и самим тим мање плаћеним пословима.


Високотехнолошка компанија у Банату

По најавама, и у Банату се може очекивати отварање немачке високотехнолошке компаније, која би производила делове за електричне аутомобиле и запослила више од хиљаду радника.

Друга, такође велика немачка корпорација, припрема у централној Србији инвестицију која ће донети више хиљада радних места. Та два велика немачка улагања само су део од укупно 54 инвестициона пројекта о којима се преговара.


Чадеж не спори да је и тога било, али подсећа на то да је то због тога што је за државу било најважније да смањи незапосленост, као и да је тај циљ и остварила. Такве инвестиције, како је истакао, држава ће и даље подстицати, али пре свега у мање развијеним крајевима у којима је незапосленост и даље висока.

Сада када се Србија финансијски консолидовала и када су мере спроведене у протекле три године дале добре резултате, имаће више могућности да мења услове које инвеститори диктирају, а самим тим и веће могућности да се бори за плате.

Доласком инвеститора који  запошљавају високообразоване људе, неминовно ће се променити и висина зарада за те и такве послове.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести