Брчкање на Панонском мору од 1.350 динара дневно

НОВИ САД: Туризам је делатност која у Србији бележи значајан раст јер је од почетка ове године нашу земљу посетило више туриста него у истом периоду лане.
backa topola zobnaticko jezero foto jelena ivanovic
Фото: Дневник (Јелена Ивановић)

У домаћим хотелима, етно-селима, бањама, као и дестинацијама културно-историјског значаја све више је и страних и домаћих гостију, који се неретко враћају. Иако је туристичких дестинација у Војводини много, они који желе да одмор проведу баш у ту, мораће мало више да трагају за понудом и да се ослоне на интернет или препоруке. Разлог је једноставан – мало је туристичких агенција које нуде аранжмане за боравак на некој од туристичких дестинација у Војводини.

Атрактивних туристичких дестинација у Војводини има, а видно је да се у ту област у последње време све више улаже. Граде се нови објекти, уређују постојећи, обогаћује понуда и резултат је повећана посета.

3.300  динара у  трокреветној соби на Палићу

Томе је свакако допринела и акција Владе Србије – увођење ваучера – јер су захваљујући томе многи капацитети резервисани и букирани знатно раније него протеклих година, боравак гостију је дужи, туриста је више. Истовремено, то је позитивно утицало и на многе друге делатности које се наслањају на туризам.

Наравно, туристичка понуда Војводине је различита и, слободно се може рећи, прилагођена различитој платежној моћи оних који се одмарају. Најповољније је одмарати се у камповима, а далеко више новца треба издвојити за смештај у хотелима. Такође, цене се разликују и у зависности од дестинације, па су у онима које се тек боре за госте повољније од оних које су већ заузеле место на туристичкој мапи.

Фото: Dnevnik.rs

Просечна цена ноћења на Палићу, који је честа дестинација туриста из земље и иностранства, у смештају с две или три звездице је око 1.000 динара и гостију има. У вили „Јасмина”, указује власница Јасмина Певац, има гостију, током летње сезоне посебно, а осим домаћих гостију, долазе и странци. У тој вили ноћење у једнокреветној соби кошта 1.700 динара, у двокреветној 2.400, а у троктреветној 3.300. По њеним речима, сезона траје од априла до октобра, а гости најшеће долазе по препоруци или након претраге по интернету.

На Белоцркванаским језерима из године у годину све је више туриста, доста се улаже у смештајне капацитете, којих је све више. Та дестинација пружа одличну прилику за бег од градске вреве, а захаваљујући ваучерима, указује власник виле „Марија” Драган Белобабић, продужила се сезона и знатно је више гостију. У тој вили има 43 лежаја, а за ноћење с доручком у једнокреветној соби потребно је 1.950 динара, двокреветној 1.350 динара, док је цена ноћења 1.700, односно 1.150 динара, уз урачунату боравишну таксу.


Камп у Засавици

За путнике/госте/туристе који воле да уживају у природи и којима је комфор соба и хотела на одмору непотребан, има и кампова. Свакако да се издваја онај у Засавици, где је боравак за одрасле шест евра, за децу до 14 година упола мање, док деца до шест година у кампу бораве бесплатно. За камп-кућицу потребно је платити седам евра, за шатор три, колико је и цена прикључка за струју. За боравак од седам дана или дуже одобрава се попуст од десет одсто.


"Имамо гостију, посебно од увођења ваучера. Почели су да долазе већ у априлу, а већ сада имамо резервације за септембар. Овде је, иначе, сезона кратка, углавном јул и август, али је сада знатано већа попуњеност капацитета и сезона траје дуже", каже Белобабић.

Он истиче да је већина гостију из Србије, пре свега Новог Сада и Војводине, али да долазе и страни туристи, углавном из Румуније. По његовим речима, гости самостално зову и распитују се за смештај и цене, а однедавно сарађује с једном туристичком агенцијом. То је допринело да током школске године у вили бораве ђачке екскурзије, а како каже Белобабић, уз долазак група одобрава се и попуст и уговара пун пансион.

1.950  динара ноћење  с доручком  у Белој Цркви

Туристичка понуда Новог Сада је разнолика, а велико интересовање гости показују за посету салашима, којих је у околини Новог Сада неколико. Понуда тих угоститељских објеката, који чувају некадашњи изглед салаша и живота на њима и нуде гастрономску понуду наших бака чувајући стара јела од заборава, одавно је позната и у земљи и ван ње. Тако је Салаш 137, уз  госте из Србије, честа дестинација и гостију из иностранства, а по речима Тање Вукотић, највише је оних које до салаша доводи препорука гостију који су ту боравили. На том салашу има 13 соба, а за ноћење у двокреветној потребно је 5.350 динара.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести