Цене меса полако опадају, али су и даље високе

Уочи 1. маја и Ђурђевдана, као и за ускршње празнике, у месарама и маркетима значајно су подигнуте цене свињског меса. Тако је килограм бута достизао и 550 динара, а прасетина је у једном тренутку била и изнад те цене.
meso_03- fbakic
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Тада су аграрни стручњаци објашњавали да је цена свињског меса намерно подигнута због празника, а било је и оних, већином кланичара, који су тврдили да је понуда прасића и товљеника мала, што ће проузроковати нова поскупљења.

Цена живе ваге товљеника у другој половини априла порасла је у просеку 60 до 70 динара, у зависности од категорије. Томе је допринела већа потражња због празника, али већ ових дана долази до стабилизације, односно враћања на старо стање, мада је понуда товљеника и прасића и даље мала. Но, и поред тога, на сточним вашарима, али и мимо њих, у Војводини је цена килограма живе ваге товљеника до 120 кила око 200 динара, а прасића око и изнад 300 динара. У делу Војводине цена килограма живе ваге товљеника нижа је 10-20 динара, али се и сточари из тих делова жале на знатно мању потражњу, тим пре што су цене у остатку Србије ниже. Но, зато су цене прасића у остатку Србије више, и то и до 50 динара по килограму, него у Војводини. Карактеристично је да је понуда прасића, без озбира на то о којем делу државе је реч, изузетно мала, док се почетком месеца знатно повећала понуда јагњади, што је довело до пада цене за ту врсту стоке.

О томе да ће се цене свињског меса – јер говеђе па ни јагњеће није поскупљивало ни за првомајске празнике – у догледно време смањити  сведочи чињеница да су већ ових дана многе месаре и кланице почеле да продају килограм свињског бута испод 500 динара, а у појединим акцијским продајама он има цену и мању од 450 динара, док су поједини кланичари израчунали да им исплати да свињски бут продају и за нешто више од 400 динара. У исто време, део кланица је и даље задржао цену изнад 500 динара, али се сами месари жале на знатно мању продају у односу на ону коју су имали у истом периоду прошлог месеца. Они ипак нису још увек спремни да иду на снижавање цене свињског бута, али су зато већ снизили цену врата, ребара, плећке, рибића...


Понуда разноврснапродаја слаба

На прошлонедељном Румском вашару, који се одржава на почетку сваког месеца, на сточном делу понуда је била разноврсна, али је продаја изузетно слаба. По речима купаца, који су дошли и из других градова, али и држава, стока је била скупља него што је иначе, па се тако за товљенике тражило чак 300 динара по килограму. Овце су биле 100 евра комад, а телад 580 евра.


Занимљиво је да је цена свињском меса протеклих месец дана неколико пута повећавана, али цена прерађевина није мењана. Да ће се управо то догодити прогнозирали су и у Министарству трговине: да ће половином маја доћи до стабилизације цена јер су порасле само цене свежег меса, док су прерађевине остале исте.

Нема баш неке несташице меса, већ је дефинитивно повећана тражња. Чак ни сточарима не иде наруку та „напумпана” и висока цена јер у року од пола године она драстично падне па буде вишак на страни понуде. Свакако, веће цене нису никакво изненађење за овај период године, објашњено је у Министарству трговине.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести