На пут с картицом или готовином?

Сви који ових дана крећу на годишњи одмор ван Србије, имају опцију да понесу готовину или картицу, али чему дати предност када се путује и који нас све трошкови чекају приликом плаћања картицом или подизања новца са банкомата у иностранству, те колике су провизије, није једноставан одговор јер зависи од банке у којој имате рачун, али и државе у коју идете.
gotovina, Dnevnik/Slobodan Šušnjević
Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

„Пре пута клијент би требало да посети банку или назове кол центар како би сазнао да ли картице које је добио важе у иностранству и како се користе као и колика се провизија плаћа приликом подизања новца на банкомату. Провизија иде од нуле, па до три евра, а може бити и од једног до три процента и није занемарљива“, каже Александар Васиљевић, професор са факултета за Правне и пословне студије „Лазар Вркатић”.

Омиљена дестинација наших људи за летњи годишњи одмор је Грчка. Код нас послују три банке које су основане капиталом из ове земље, једна од њих је Пиреус банка. Они клијентима за плаћања у матичној земљи нуде бројне погодности, попут Мастер тревл смајл картице која омогућава подизање новца у мрежи њихових банкомата без провизије. Поред тога у периоду од 1. јуна па до 30. септембра, ове године, за туристе, власнике поменуте картице, важе бројне погодности. Приликом куповине у грчким супермаркетима или бензинским станицама, клијент добија назад на рачун пет одсто потрошене суме.

Банка Интеза својим клијентима који имају рачун и платну картицу код њих, омогућава подизање готовине на њиховим банкоматима без провизије, у државам где имају своје куће, а то су Италија, Хрватска, Словенија, Мађарска, Албанија, Египат, Словачка, Румунија. Сличну политику има и Ерсте банка. На банкоматима са њиховом ознаком проивизије нема. Њихове банкомате наћи ће они који летују у Хрватској, Румунији, Чешкој, Словачкој. Туристи који подижу новац на банкоматима банке код које нису отворили рачун, могу да рачунају на провизију од три до највише пет одсто. Зато је распитивање о мрежи банкомата итекако пожељно.

Мађарске бање су веома популарне дестинације за наше туристе. Већина се најчешће сретне са банкоматима ОТП банке. Уколико је туриста са собом понео картицу те куће, на банкоматима ће платити мању провизију - један евро. Банка нуди и кредит за летовање. Отплата је годину дана, а за суму од 100.000 динара врати се пет хиљада више. ОТП послује у Црној Гори, Хрватској, Бугарској и наравно у Мађарској.

Свима који летују у земљама еврозоне и имају девизни рачун у банци са том валутом ће се, приликом подизања готовине са банкомата или плаћања картицом, скидати сума и провизија са тог девизног рачуна. Ако потроши девизе, банка прелази на динарски рачун. Ту важи продајни курс банке, онај највиши и треба бити опрезан. За турсте који подижу друге валуте, ситуација је нешто компликованија. Прво следи конверзија у евро па онда у леве, форинте или рецимо чешке круне и друге валуте. Колико ће то бити у тренутку подизања новца јако је тешко рећи јер те валуте имају пливајући курс према евру. Зато је најбоља опција да се на пут понесе готовина, може и евро али и домаћа валута земље у коју се иде. У Народној банци Србије већ годинама имају доста примедби баш на трансакције, односно трошкове који су настали конверзијом валута приликом коришћења картица, те је кеш понекад јефтинија варијанта. Ипак, ко с предзнањем о картицама, банкоматима и провизијама крене на летовање, може доста да уштеди.

Душанка Вујошевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести