Воће добро родило, а добра и цена

Сезона је воћа и на пијачним тезгама и у маркетима има га у изобиљу.
е
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Задовољни су потрошачи али и произвођачи. Купци се не жале на квалитет, ни цене, а воћари кажу да је ова година солидна, у погледу коштања рода навелико и приноса, али су задовољни и тиме што се воће купује, јер има година када немају коме да га продају по иоле прихвативој цени.

Ове године није све воће добро родило.

– Кајсија и трешања није било много због мраза и честих киша, али су вишње чија је берба завршерна, брескве чије сорте све више пристижу за бербу добро родиле. При том брескве се добро продају, а цена им је навелико од 60 до стотину динара за килограм. Већ има и шљива за које ће велики трговци по свему судећи килограм плаћати 50 динара, а за месец дана почеће и јабуке да се беру – каже воћар Милан Ковачевић из Черевића, највећи по засаду у општини Беочин.

Он све ово воће има на 20 хектара и продаје га на новосадској Кванташкој пијаци и преко велетрговаца који га онда даље пласирају по великим трговинским ланцима у земљи.

Воћарством се Милан поћео бавити пре две деценије, после 17 година рада у Беочинској ценемтари

– Имали смо воћњак и мало по мало с оцем сам се окренуо воћарству . Подручје је богом дано за воћњаке, успева и доноси род и зараду – каже Милан. Све што ми је потребно за рад у воћњаку имам, па и хладњачу, и не бринем ако се воће не прода, премда ми она служи првенствено за чување јабука Имам и Земљорадничку задругу „Подунавски воћар“, где нас је 13 чланова и око стотину коопераната – прича Милан .

Додаје да је рад у воћњаку мукотрпан, од јутра до мрака, сваки дан од раног пролећа до касне јесени,па када се гледа


И без подстицаја се може

За разлики од других воћар Милан Ковачевић није тражио подстицаје од државе. Не јавља се на конкурсе нити му треба материјална потпора те врсте. - Немам у воћњаку противградну заштиту нити је планирам, покривање засада иде заједно уз систем за наводњавање, а то су огромна улагања о којима не размишљам. За породицу сам и од овога обезбедио егзистенцију, па пошто не видим да ће ме деца наследити у воћњаку не мислим о томе.


зарада и уложени труд не осети се задовољство од прихода.

За велики воћњак Милану је потребна и радна снага с којом каже не оскудева, јер има радника који код њега раде и дуже од десет година.

– Упркос међусобном поверењу ипак ја или супруга морамо бити присутни за сваки посао, па је обавеза преко главе. За сада се у послу највише ослањам на супруги, док је ћерка студент па не стиже због обавеза, а син користи школски распуст да помогне, сваки дан је са нама, све зна и види шта треба радити. Али хоће да студира медицину, па не видим одмену у послу – каже Милан Коваћевић.

Уз послове у воћњаку овај предузетник се бави и калемарсвом, највише калеми брескве, кајсије и по коју сорту шљиве, али и услужно подиже воћњаке. Буде младих садница годишње 14.000 комада па и ту дође приход. – Лепо сам се снашао  после одласка из цементаре, али сам имао и добру основу, што сам умео да уз огроман рад искористим  – напомиње Милан.

З. Делић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести