Без суфинансирања превоза средњошколаца, опреме за ђачке домове

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице објавио је ове недеље резултате конкурса расписаних непосредно пред почетак епидемије вируса короне.
Početak rada škola posle zatvaranja zbog uvedenog vanrednog stanja zbog pandemije koronavirusa Foto: Tanjug/ D Kujundžić
Фото: Почетак рада школа после затварања због уведеног ванредног стања због пандемије коронавируса Фото: Танјуг/ Д Кујунџић

И мада је по овим конкурсима, из области образовања и области националних мањина, подељено више од  204 милиона динара, баш због епидемије, део средстава намењен овим областима преусмерен је ребалансом покрајинског буџета на ублажавање последица епидемије.

Овим конкурсима преко 26 милиона динара намењено је основним и средњим школама за набавку опреме, а више од 20 милиона динара подељено је за програме и пројекте у области образовања, као што је и било предвиђено.

Тако је скоро 15 милиона динара  намењено за удружења и за установе основног и средњег образовања и регионалне центре за професионални развој запослених у образовању, 3,7 милиона за реализацију билингвалне наставе и 700.000 динара за програме и пројекте у оквиру предшколског образовања.

Док је код ових конкурса, због епидемије, предвиђена свота за доделу умањена, од неких се, због ове ситуације, потпуно одустало. Такав случај је с конкурсом за реализовање 14 циклуса квиза „Колико се познајемо”, о култури и историји националних заједница које живе у Војводини

Међутим, уместо предвиђених 183 милиона динара за  регресирање превоза средњошколаца, који су с почетком епидемије, прешли на онлајн школовање,за 45 локалних самоуправа у Војводини, одобрено 102 милиона динара. Умањена су и конкурсом предвиђена средства за пројекте школа које издају простор, а новац од закупа уплаћују у буyет. Овим школама, уместо 10, одобрено је укупно два милиона динара, а остатак новца преусмерен је у ублажавање последица епидемије.

И док је код ових конкурса, због епидемије, предвиђена свота за доделу умањена, од неких конкурса се због ове ситуације потпуно одустало. Такав случај је са конкурсом за реализовање 14 циклуса квиза “Колико се познајемо” о култури и историји националних заједница које живе у Војводини.

Овај циклус квиза, који се организује у оквиру унапређења положаја националних мањина и развоја мултикултурализма у Војводини, требало је да се одржи у марту и за то је било предвиђено милион и по динара.Пријаве на конкурс за набавку опреме у установама које организују образовање одраслих, за шта је било предвиђено скоро два милиона динара, такође нису ни разматране, баш као и оне пристигле на конкурс за финансирање и суфинансирање програма и пројеката у области јачања језичких компетенција основаца и средњошколаца, за шта је било предвиђено 700.000 динара.

Овог пролећа неће бити потрошено ни 2.375.000 динара за програмске активности у установама ученичког стандарда, јер оне практично нису ни радиле, а одустало се и од финансирања набавке опреме вредне 70 милиона динара у предшколским установама и основним и средњим школама.    

Ипак, за конкурсе из области националних мањина – националних заједница, ове године додељује се укупно 56 милиона динара, и то 33 милиона динара за програме и пројекте који су усмерени на унапређивање права националних мањина на територији АП Војводине, 12 милиона за програме и пројекте очувања и неговања мултикултуралности и међунационалне толеранције и 11 милиона за унапређивање остваривања права на службену употребу језика и писама.

Д. Девечерски

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести