ДОБРА ВЕСТ Наталитет у Србији расте

БУДИМПЕШТА: Министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић оценила је на Петом Демографском самиту у Будимпешти да су пронаталитетне мере које се примењују у Србији почеле да дају резултате и да је стопа рађања почела да иде узлазним трендом, саопштило је ресорно министарство.
a
Фото: Pixabay/youtube/prentscreen/prva

Како је навела, самит у Будимпешти, који се одржава под мотом "Породица је кључ безбедности", значајан је да земље изнесу своја искуства и мере које примењују када су у питању демографска кретања.

Према њеним речима, Република Србија поносна је на своје резултате пронаталитетних мера.

"Те мере су почеле да дају резултате, јер смо и ми успели да зауставимо силазећи тренд стопе рађања. Још увек је природни прираштај негативан, али стопа рађања је почела да иде узлазним трендом, стопа морталитета се смањила, тако да се надамо повољнијим демографским резултатима и у нашој земљи", навела је Кисић.

Министарка је истакла да су породица и деца основа свих активности владе Републике Србије и председника Александра Вучића.

"Овде су практично сви говорници истакли колико је породица битна, колико све што радимо и градимо, радимо за добробит породица. То је и наш мото. Све што радимо, радимо за нашу децу, јер су они наша будућност. Желимо да им оставимо још бољу, успешнију и напреднију Србију", поручила је Кисић.

Министарка Кисић ће другог дана Демографског самита учествовати на министарској панел дискусији о демографским кретањима и изазовима, а разговараће и са министарком Републике Турске за породицу и социјална питања Махинур Оздемир Гокташ.

Поред активности на самиту, Кисић је у Будимпешти посетила Српску гимназију "Никола Тесла", где је разговарала са наставницима и ђацима ове школе, којима је захвалила што чувају наш језик, културу, обичаје и традицију.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести