На Вол Стриту почело трговање водом

ЊУЈОРК: На терминском робном тржишту на Вол Стриту ове недеље је почело трговање водом, чиме се овај ресурс придружио роби као што су нафта, злато и пшеница, саопштила је највећа светска берза финансијских деривата ЦМЕ Група.
volstrit
Фото: Tanjug (AP Photo/Richard Drew)

Како преноси агенција "Блумберг", трговање је започето фјучерсима калифорнијске воде, што указује на бојазан од потенцијалне будуће оскудице овог природног ресурса у већем делу света.

Пољопривредници, хеџ фондови и локалне самоуправе сада су у могућности да се заштите улагањем у будућу доступност воде у Калифорнији, највећем америчком пољопривредном тржишту.

ЦМЕ Група је покренула у понедељак трговање, повезано с калифорнијским спот тржиштем воде вредним више од 1,1 милијарде долара, а цена на затварању за будуће испоруке воде износила је 496 долара по хектару.

Финансијски стручњаци сматрају да ће долазак воде на робно тржиште омогућити боље управљање будућим ризицима повезанима с тим кључним природним ресурсом.

Подсећају да се цена воде у Калифорнији удвостручила у последњих годину дана.

Први уговори ове врсте у САД објављени су у септембру, када су врућине и пожари харали западном обалом земље и када је Калифорнија излазила из осмогодишње суше.

Трговање водом стручњаци виде као инструмент за заштиту великих потрошача воде, попут произвођача бадема и електропривреда, од колебања цена.

Климатске промене, суше, раст становништва и загађење вероватно ће довести до тога да питање несташице воде и њена цена постану вруће теме у годинама које долазе. Дефинитивно ћемо пратити како се развија трговање овим новим водним фјучерсом, рекао је директор и аналитичар РБЦ Кепитал Маркетса Дин Драј.

Термински уговори не захтевају физичку испоруку воде и цисто су финансијски. Темеље се на просечној недељној цени на највећих пет калифорнијских сливова до 2022. године.

Кина и САД највећи су потрошачи воде. Према Уједињеним нацијама, две милијарде људи живи у земљама с озбиљним проблемима приступа води. УН процењују да би у наредних неколико година две трећине планета могло да осети несташицу воде, што би могло да проузрокује миграције епских размера.

Оскудица воде повезана је с претераном индустријском и људском потрошњом, као и с климатским променама.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести