Брнабић: Четири огромне погодности за фриленсере

БЕОГРАД: Председница Владе Србије Ана Брнабић каже да су фриленсерима дате четири огромне погодности за регулисање плаћања пореза, због чега ће се изменити Закон о порезу на доходак грађана.
ana brnabic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Она је на ТВ Пинк рекла да се настоји да се сачувају они социјално најугроженији, а да се истовремено одбрани порески систем и да сви грађани буду једнаки пред законом.

"То је фер решење", наглашава Брнабић.

Разуме, каже, да су поједини фриленсери у тешкој ситуацији, али и додаје да су неки од њих зарађивали више од 2.000 евра или 5.000 месечно у просеку.

Навела је да се настојало да се помогне посебно онима који су зарађивали минималац или мање од 500 евра месечно, а које Влада не жели да доведе у "дужничко ропство".

Брнабић наводи да, на пример, фриленсер који је зарађивао до 500 евра месечно неће плаћати порез за претходних пет година.

"Имали смо у виду социјално угрожене, тај проблем смо решили", каже премијерка.

Навела је да ће они који су зарађивали месечно 600 евра плаћати 20 евра месечну рату и додатно им је дат репрограм на 10 година.

"Отписаћемо све камате по изричитом захтеву Александра Вучића", рекла је Брнабић.

Влада ће, каже, настојати да настави разоворе са фирленсерима, а за њих ће остати отворена врата Пореске управе и Министарства финансија за разговоре.

"Шта год мислите да вам није јасно и ако мислите да ће вам бити тешко за отплату, дођите, отворена су вам врата. Важно је да ти људи даље раде, али и да сачувамо порески систем", рекла је премијерка.

Влада Србије је у четвртак усвојила измене и допуне Закона о порезу на доходак грађана, чији је циљ да се поједностави поступак утврђивања пореске обавезе за обвезнике који остварују приходе по основу рада на које се порез плаћа самоопорезивањем, као и смањење трошкова администрирања пореске обавезе.

Кључном изменом закона утврђује се висина нормираних трошкова по основу прихода од ауторских и сродних права и уговорене накнаде за извршен рад на које се порез плаћа самоопорезивањем.

Пореска пријава се подноси у року од 30 дана од истека квартала у коме су приходи остварени.

Изменама је утврђено да се порез за ове раднике на приходе остварене од 1. јануара 2015. до 30. септембром 2021. утврђује решењем пореског органа уколико није наступила застарелост утврђивања пореске обавезе, није правоснажно окончан поступак утврђивања пореске обавезе и није пре ступања на снагу овог закона плаћена пореска обавеза.

Новим законским решењем не плаћа се порез на доходак грађана на наведене приходе остварене у календарској години у висини до 384.000 динара годишње, а део прихода који је изнад тог износа умањује се за нормиране трошкове од 43 одсто од остварених прихода.

Пореска обавеза по основу наведених прихода плаћа се на 120 једнаких месечних рата.

Одредбе закона примењиваће се од 1. октобра 2021. године, осим одредбе која се односи на приходе остварене од 1. јануара 2015. до 30. септембром 2021, на које се порез плаћа самоопорезивањем, која ће се примењивати од дана ступања на снагу закона.

Влада је у четвртак усвојила и допуне Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање, којим се прецизира утврђивање и плаћање доприноса за обавезно социјално осигурање по основу уговорене накнаде која је остварена од 1. јануара 2015. до 30. септембра 2021. од лица које приликом исплате накнаде није обвезник обрачунавања и плаћања доприноса.

Доприноси се утврђују решењем пореског органа и плаћају сагласно одредбама закона којим се уређује порез на доходак грађана, а које одредбе се односе на порески третман уговорене накнаде остварене од 1. јануара 2015. до 30. септембра 2021, а на коју се порез плаћа самоопорезивањем.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести