Цена обвезница Србије боља од неких са инвестиционим рејтингом

БЕОГРАД: Цена задуживања Србије у страној валути од 1,066 посто нижа је од оне коју на међународном тржишту постижу неке земље са инвестиционим рејтингом и представља признање успешности економске и монетарне политике наше земље, поручује гувернер Народне банке Србије, Јоргованка Табаковић.
jorgovanka tabakovic
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

„Успех никада не долази ''преко ноћи'', већ увек представља плод дугогодишњег рада и залагања. Успех Србије на међународном тржишту резултат је годинама присутног настојања носилаца економских политика у нашој земљи да се наслеђене економске неравнотеже успешно отклоне, а Србија доведе до нивоа инвестиционог ранга", каже Табаковић.

Постигнута цена финансирања у страној валути (евру) на период од десет година (1,066%), како истиче, представља потврду свега што је у Србији урађено са циљем позитивне економске трансформације у претходним годинама.

Та политика у потпуности оповргава поједине тврдње, изнете након прекјучерашње емисије доларских еврообвезница Републике Србије, да је оваква трансакција могла бити реализована раније и у којима се поставља питање због чега се на рефинансирање скупог доларског дуга чекало до сада и зашто до сада није урађен ''хеџинг'', додаје Табаковић, према саопштењу НБС.

Гувернер предочава да је кредитни рејтинг Србије пре осам година био за два нивоа слабији (нижи) него данас, што је указивало на значајно лошију макроекономску слику домаће економије која је наслеђена, а због чега је и сама заштита од валутног ризика била значајно скупља.

"Креатори економских политика у Србији су у периоду након 2012. године одлучно, координисано и систематски радили на спровођењу економских реформи, које су најпре довеле до успостављања, а затим и очувања макроекономске стабилности у дужем периоду", наглашава Табаковић.

Истовремено је, подсећа она, извршено и значајно усклађивање регулаторног оквира са најбољом праксом, али и закључивање ''ИСДА'' споразума са финансијским институцијама, као правног основа за реализацију ''хеџинга'', односно заштите од девизног ризика.

"Унапређење економских показатеља наше земље у периоду након емисије скупих доларских еврообвезница 2011. године (емитованих по стопи приноса од 7,50% и купонској стопи од 7,25%) утицало је на континуирано повећање цене ових хартија на секундарном тржишту, што их је чинило прескупим за реализацију превременог откупа, због чега се чекао оптималан тренутак како би се извршио постепени откуп ових обвезница, а са циљем постизања максималних уштеда“, истакла је гувернер НБС.

Јачање домаће економије, али и одговорно вођење монетарне и фискалне политике, каже, довели су до потпуног опоравка поверења међународних институција, али и инвеститора у дугорочну одрживост макроекономске стабилности наше земље, због чега се данас налазимо на корак од инвестиционог нивоа кредитног рејтинга, а по резултатима на међународном тржишту већ спадамо у групу земаља са тим рејтингом.

"Међународни инвеститори су у претходном периоду небројено пута Србију већ сврстали у земле инвестиционог ранга, односно земље у које је сигурно улагати, тиме што су обвезнице наше земље на секундарном тржишту вредновали у најмању руку идентично као обвезнице земаља са инвестиционим рејтингом, а често вреднујући српске обвезнице и на вишем нивоу".

Претходно наведено је јуче још једном потврђено, након што је Румунија, земља која већ има рејтинг инвестиционог ранга, реализовала продају еврообвезница у еврима рочности девет година, дакле краће рочности, уз вишу каматну стопу (стопа приноса 1,468 %, купонска стопа 1,375%) у односу на цену финансирања у еврима коју је наша држава постигла, емисијом, а затим ''хеџингом'' доларских десетогодишњих еврообвезница, закључила је гувернер Табаковић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести