Дуално образовање више од 70 одсто ђака већ води на посао 

Откако је пре неколико година у Србији започело школовање које подразумева дуални систем образовања, велики број ученика одлучио се да приликом избора школе коју ће уписати одабере баш неки од смерова који омогућавају лакши и бржи долазак до посла
s
Фото: Youtube Printscreen

. Истовремено, доста је и послодаваца који су се укључили у дуални систем образовања јер су у прилици да раднику ког планирају да запосле обезбеде да се упозна с послом који би требало да постане његов професионални избор. По речима  руководиоца Центра Привредне коморе Србије за едукацију и дуално образовање Мирјане Ковачевић, до сада је у тај систем образовања похађало и похађа више од 10.000 ђака.

– Од тог броја, до сада је више од 4.000 ученика завршило школовање по дуалном моделу, а око 70 одсто њих нашло је посао у компанијама у којима су учили кроз рад или у оквиру струке, док је око 30 одсто наставило школовање, за шта су многи послодаваци обезбедили стипендије – каже Мирјана Ковачевић.

Она истиче да је систем дуалног образовања у Србији започео 2013. године и да је акценат на производним делатностима. Тада су уписани смерови који су тог тренутка били веома тражени – индустријски механичар, бравар-заваривач и електричар, а сада је смерова више јер се прате потребе послодаваца.

– Сада се у Србији у систему дуалног образовања школују ђаци за 51 профил различитих струка, од којих су 24 смера трогодишња а 27 четворогодишњих. Од самог почетка ПКС је у току с потребама послодаваца, односно подацима који кадрови недостају на тржишту. Систем дуалог образовања има низ позитивних ефеката и за ђаке, будуће раднике, као и за послодавце. Наиме, реч је о образовању ученика у складу с потребама привреде, скраћује се време увођења радника у посао, а и већа је могућност селекција кадрова јер се кроз формално образовање на тим смеровима школује већи број ученика којима се може понудити уговор о раду – указује Мирјана Ковачевић.


Доста послодаваца из Војводине

Ове школске године око 6.900 средњошколаца учење кроз рад реализује у готово 900 компанија из целе Србије, а најтраженији су из машинске и електроиндустрије, као и из области угоститељства, туризма и трговине. Наравно, у систем дуалног образовања укључени су и послодавци из Војводине – из Суботице, Новог Сада, Инђије, Зрењанина...


По њеним речима, на иницијативу привреде, од следеће школске године уводе се нови профили у систем дуалног образовања – техничар за обликовање намештаја и ентеријера, обућар, трговински техничар, столар и техничар штампе. Коначну одлуку о одељењима одобреним по дуалном моделу образовања Министарство просвете ће донети објављивањем Конкурса за упис у средње школе, што се очекује крајем марта.

– Током школовања ђаци имају практичну наставу, која се одвија у погонима различих послодаваца и они су обавезни да им исплате накнаду у висини од 70 одсто минималне цене раде за време проведено у учењу кроз рад – каже Мирјана Ковачевић.

Послодавци у Србији који желе да се укључе у систем дуалног образовања до краја овог месеца могу поднети онлајн пријаву преко веб-портала Привредне коморе Србије, а у ПКС-у се до 19. јануара организују онлајн секторски састанци с представницима компанија на којима ће бити детаљно представљена процедура укључивања у ту врсту образовања.

– Целе године добијамо податке о томе који кадрови недостају и где, и на основу тога се усклађује и синхронизује систем дуалног образовања који је једниствен за целу земљу – истиче Мирјана Ковачевић.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести