Европљани забринути због економије, али верују у будућност

БРИСЕЛ: Истраживање Евробарометра, спроведено у периоду који је обележила пандемија ковид19, показује да су Европљани врло забринути због економске ситуације, али и да имају поверења да ће ЕУ донети исправне одлуке када је реч о одговору на корона кризу.
evropska unija, tanjug
Фото: Tanjug video ilustracija

Према новом Евробарометру, спроведеном у јулу и августу, 64 одсто Европљана мисли да је економска ситуација "лоша", а 42 одсто да ће се економија њихове земље опоравити од негативних ефеката избијања корона вируса "2023. године или касније".

Европљани су подељени у погледу мера које је ЕУ предузела у борби против пандемије, али 62 одсто каже да верује да ће ЕУ доносити исправне одлуке у будућности, а 60 одсто остаје оптимистично у погледу будућности ЕУ.

Највише оптимизма примећују се у Ирској (81%), Литванији и Пољској (обе 75%) и Хрватској (74%).

Најнижи ниво оптимизма виђен је у Грчкој (44%) и Италији (49%), где песимизам надмашује оптимизам, и Француској, где је мишљење подељено подједнако (49% према 49%).

Више од једне трећине испитаника сматра да је економска ситуација најхитније питање са којим се суочава ЕУ, што није био случај још од економске кризе 2014. године.

Европљане даље брину јавне финансије држава чланица, имиграција, здравље, заштита животне средине и незапосленост.

Када је реч о личним искуства током периода "затварања" због корона вируса, 30 процената Европљана каже да је било "прилично лако" изаћи на крај, док четвртина каже да је било "прилично тешко" носити се с тим.

Подршка Економској и монетарној унији и евру и даље је висока, са 75 одсто испитаника у Еврозони који се залаже за јединствену валуту ЕУ, док је тај проценат на нивоу целе ЕУ 67 одсто.

Већина људи у 26 држава чланица ЕУ, осим Италије, кажу да се "осећају држављанима ЕУ", а највиши резултати се примећују у Ирској и Луксембургу (по 89%), Пољској (83%), Словачкој и Немачкој (по 82%), Литванији (81%), Мађарској, Португалу и Данској (сви 80%) .

Већина Европљана, њих 53 одсто, каже да су задовољни начином на који демократија функционише у ЕУ.

Удео испитаника који нису "задовољни" повећао се за три процентна поена од јесени 2019. на 43 одсто.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести