Једном пријавом у регистар, без позива насртљивих трговаца

БЕОГРАД: Грађани које настрљиви трговци позивају телефоном и нуде им производе и услуге моћи ће да спрече честе промотивне позиве пријавом тих продаваца у регистар "Не зови", предвиђено је Нацртом закона о заштити потрошача који се налази у јавној расправи.
mobilni telefoniranje
Фото: pixabay.com

Руководилац сектора за Заштиту потрошача у Министарству, трговине, туризма и телекомуникације Вишња Ракић подсећа да је то министарство током јавне расправе као и путем средстава јавног информисања у више наврата обавештавало јавност о томе да се припрема доношење новог Закона о заштити потрошача.

Регистар "Не зови" је једна од важнијих новина за коју се очекује да ће донети велику корист потрошачима, односно спречити нежељене позиве трговаца боље него како је то до сада предвиђено, објашњава Ракић.

Потрошачи који не желе да их трговци узнемиравају телефоном биће у прилици да се преко свог оператера пријаве у регистар "Не зови" и једним позивом ће бити обухваћене све компаније које нуде своје услуге путем телефона.

Регистар "Не зови" водиће Регулаторно тело за електронске комуникације РАТЕЛ-а, и налазиће се на њиховом сајту уз обавезну заштиту личних података потрошача, рекла је Ракић за Танјуг.

Осим ове опције, у циљу пружања савета и помоћи, грађани ће моћи да се обрате надлежној тржишној инспекцији и регионалним саветовалиштима за потрошаче, а чији се контакт подаци налазе на званичној интернет страници Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

Потрошачи свој приговор могу изјавити и електронски, путем Националног регистра потрошачких приговора (НРПП), који је такође доступан на званичној интернет страници министарства.

Ресорно министарство, иначе, преко надлежних тржишних инспектора обавља надзор над применом Закона о заштити потрошача.

Овим законом је предвиђена могућност изрицања прекршајних налога за трговце који позивају потрошаче чији су бројеви унети у наведени регистар.

За правна лица предвиђене су прекршајне казне од 50.000 динара, одговорно лице у предузећу новчаном казном у износу од 8.000 динара, односно, предузетник казном у износу од 30.000 динара.

Уколико трговац не поступи по прекршајном налогу, предвиђене су знатно оштрије казне у износу од 300.000 до 2.000.000 динара за фирму, док је за одговорно лице у предузећу казна од 50.000 до 150.000 динара.

За предузетнике је предвиђена казна у распону од 50.000 до 500.000 динара, навела је Ракић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести