Прошла година рекордна по претовару терета и броју крузера

БЕОГРАД: На рекама у Србији током 2019. године претоварено је 14,2 милиона тона терета, што је повећање од 20 одсто у односу на 2018. годину, објављено је на сајту Агенције за управљање лукама.
izvoz/pixabay
Фото: izvoz/pixabay

Обим транспорта и претовара терета повећан за петину указује на скок привредне активности у Србији, нарочито у области хемијске индустрије, енергетике, рударства и градевине, наводи Агенција.

Подаци Агенције показују да је на 10 од укупно 13 лучких подручја у Србији евидентирано повећање претоварене количине терета.

Највећи раст остварило је лучко подручје у Смедереву, где је претоварено укупно четири милиона тона терета, што луку у Смедереву чини једном од најпрометнијих на целом Дунаву.

Најчешће претоварене врсте терета су и даље шљунак, песак и камени агрегати, који заједно цине 23,93 одсто претовара.

Руде су на другом месту, са уделом од 16,48 одсто, док се житарице налазе на трећем месту са 15,95 одсто.

Нафта и нафтни деривати су на четвртом месту са 14,08 одсто.

Угаљ и расути терети учествовали су у 2019. години са по осам одсто у укупном претовару на рекама у Србији.

Према подацима Агенције, највећа разлика у количини претовареног терета забележена је код житарица и уљарица, тако да је евидентирано 969.000 тона претоварених житарица више у односу на претходну годину.

Мере Владе Србије на побољшању енергетске стабилности земље резултирале су са 734.000 тона више претовареног угља него у 2018. години, наводи Агенција.

Агенција за управљање лукама је објавила да је у претходној години забележила најбоље резултате до сада када је у питању теретни саобраћај, јер је у 2019. евидентирала рекордне количине терета и број путника у водном саобраћају.

Како се наводи, захваљујући спроводењу Акционог плана развоја водног саобраћаја Владе Србије и раду Агенције на унапређењу лучког сектора, 2019. година се може окарактерисати као најуспешнија у теретном саобраћају и крузингу.

На шест међународних путничких пристаништа у Србији остварено је 1.542 пристајања крузера и 208.797 прелазака обале.

У поређењу са 2018. годином, број пристајања крузера већи је за 34 одсто, а број укрцаних и искрцаних путника за 32 одсто.

Како се наводи, крузери су најчешће пристајали на међународном путничком пристаништу у Београду, где је забележена готово половина укупног броја пристајања - 753.

У главном граду Србије се искрцало више од 100.000 путника.

Пристаниште у Новом Саду дочекало је 429 пристајања крузера и 55.132 преласка обале, док је у Доњем Милановцу сезона завршена са 249 пристајања и 34.260 укрцаних и искрцаних путника.

Међународно путничко пристаниште у Голупцу је у другој сезони од пуштања у рад дуплирало број пристајања - 95 уз 14.607 прелазака обале.

Агенција за ову годину планира да отвори два нова међународна путничка пристаништа - у Земуну и Великом Градишту (Рам).

На иницијативу Агенције, након три деценије, прошле године је успостављена међудржавна бродска линија између Кладова и румунског града Турн-Северина.

Од средине јуна превезено је око 6.000 путника.

Путем Портала електронских пријава Агенцији је у 2019. години достављено 76,5 одсто укупног броја пријава које обвезници подносе за наплату лучких накнада, а како наводи, на тај начин остварене су значајне уштеде времена и смањење трошкова пословања.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести