Што бржа имплементација економских мера државе

БЕОГРАД: После кризе промениће се навике потрошача и убрзати трансформације пословања али неће нестати људски контакт па је док траје пандемија вируса Ковид-19 за Србију је важно да се што пре имплементирају економске мере јер се тако смањују последице по предузећа, закључено је на онлајн конференцији Српске асоцијације менаџера у сарадњи са ИЦТ хабом.
menadzeri
Фото: pixabay.com

Комплетна ситуација са пандемијом вируса траје дуго у Европи и свету па социјални притисак постаје све већи јако пуно људи остаје без посла, рекао је председник САМ Драгољуба Дамљановић.

Верујем да држава ради најбрже што може да смањи неизвесност у Србији, рекао је Дамљановић и додао да ће после кризе уследити трансформација пословања, навика потрошача а све индустрије које могу да буду у онлајн технологијама покушаће да наставе тако да раде.

Постоје и ствари које не могу да се ураде онлајн где је људски контакт незаменљив, додао је.

Све ово ће проћи, најважније је да сачувамо здравље, да поделимо терет, неке шансе ће се отворити, само је потребно бити обазрив и остати хладне главе, оценио је он.

Члан Фискалног савета Владимир Вучковић рекао је да је то тело економски мера Владе Србије оценило као добре и додао да је потребно стрпљење и пажљиво разматрање.

Пакет помоћи привреди је издашан, није превише јак да угрози макроекономску стабилност, а ни превише мали, рекао је он и додао да се нада да је Влада чула све вапаје привредника и струке и да ће убрзо бити пријатних изненађења око убрзања неких мера.

Оно што се поклања су минималци, а остало је одлагање плаћања обавеза, приметио је Вучковић И додао мера доделе 100 евра сваком пунолетном грађанину није добра јер је економски и социјално неутемељена.

За додатни пакт економских мера је још рано, оценио је он јер је потребно да се примене представљене мере и да се види како ће привреда кренути, као и како ће изгледати пуњење буџета за неколико месеци.

Логистика функционише без прекида и у тој области је веома живо, оценио је директор ДХЛ Глобал Форвардинга Небојша Мандића.

Глобални изазов биће чињеница да ће два милона летова бити отказано, што је штета од 250 милијарди долара, а штета за саобраћај у Србији је 700 милиона евра, рекао је он и додао да је у нашој земљи највише погођен путнички саобраћај јер се роба транспортује.

По отпочињању кризе Европа и Србија су врло брзо дошле до истог закључка да роба не сме да стане, то је последња мера коју би требало да неко узме у разматрање, оценио је он.

За ситуацију у Србији највећии малопродајни трговински ланац Делез Србија је био припремљен рекао је члан извршног одбора те компаније Милош Јауковић.

Трговина је показала да је спремна да поднесе и издржи драстично повећану потражњу и понуда хране на нашем тржишту не сме да буде у застоју, рекао је он.

Делез Србија је имао и малу предност јер је део велике групе па се знало недељама унапред шта долази.
Били смо спремни да Дистрибутивни центар и капацитете радњи обезбедимо са залихама и да имамо у континуитету довољно робе, рекао је он и додао да је промене навика потрошача очигледна и да се она односи на безбедност намирница.

Прехрамбена индустрија у Србији прилично је стабилна и није директно повезана са величином предузећа већ са оним шта се производи, рекао је извшни директор друштва Атлантик брендс Драгомир Костић.

Производња је на највишем могућем нивоу, успевамо да обезбедимо континуирану производњу свих линија, али и набавку сировина из иностранства, и робе и сировина има и не недостаје ништа, додао је он.

Костић сматра да ће се значајно развити онлајн куповина а за то је важан стандард грађана и како да се одржи континуитет протока новца, односно да се финансијски ланац не прекине.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести