Светски дуг достигао рекордних 322 одсто глобалног БДП-а

ВАШИНГТОН: Светски дуг је у односу на укупну глобалну производњу достигао највиши ниво у историји у трећем кварталу 2019, од преко 322 одсто светског БДП-а и наставиће да расте, објавио је Институт за међународне финансије (ИИФ) из Вашингтона у извештају о свом новом истраживању.
dug
Фото: pixabay.com, ilustracija

Укупан глобални дуг попео се на близу рекордних 253 хиљаде милијарди (билиона) долара на крају септембра, погуран углавном већим задуживањем држава и нефинансијских предузећа. На крају другог квартала прошле године, укупан светски дуг је износио 250,9 билиона долара, преноси Си-Ен-Би-Си.

Процењујемо да ће укупан глобални дуг, подстакнут ниским каматним стопама и благим финансијским условима кредитирања, у првом кварталу 2020. године премашити 257 билиона долара, предвођен углавном задуживањем нефинансијског сектора, наводи се у извештају ИИФ-а.

Рекордно ниске каматне стопе у земљама широм света су привукле и учиниле лакшим задуживање предузећа, појединаца и влада, што је за последицу имало раст дуга.

Што се тиче дугова појединачних држава, САД и Аустралија су забележиле у трећем кварталу историјски највише нивое, наводи се у документу, али Си-Ен-Би-Си не преноси о коликим износима или нивоима је реч.

С друге стране, напомиње да је, према извештају ИИФ-а, раст дуга у Кини поново кренуо узлазном путањом, преокренувши потпуно тренд из претходних периода.

Након значајног успоравања 2017/18. године, током великог притиска Пекинга за раздуживање, акумулација дуга у Кини поново се повећала 2019. године, нарочито у нефинансијском корпоративном сектору, пише у истраживању.

Кинески дуг домаћинстава и опште државе, како се додаје, сада износи рекордних 55 одсто БДП-а земље, док укупан кинески дуг достиже близу 310 одсто БДП-а, и један је од највећих међу тржиштима у успону, наводи се у извештају, а преноси Си-Ен-Би-Си.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести