Врховни касациони суд: Накнада за обраду кредита недозвољена

БЕОГРАД: Врховни касациони суд је најновијом одлуком, донетом поводом захтева једне банке за ревизијом, потврдио свој став од 22. маја ове године да наплата трошкова обраде кредита није дозвољена, саопштило је данас Удружење за заштиту потрошача уи банкарских клијената Ефектива.
kredit, pixabay.com
Фото: pixabay.com

"Овим Решењем банке су коначно изгубиле вишегодишњу битку у доказивању основаности наплате трошкова обраде кредита, јер је Врховни суд потврдио свој став да банка овај трошак може да наплати само ако је он реалан и само ако је корисник о њему претходно јасно и недвосмислено информисан, тако да ни на који начин не буде доведен у заблуду о којим трошковима је реч", наводи се у саопштењу Ефективе.

То значи, додаје се даље, да су банке морале да у понуди пре закључења уговора о кредиту, на таксативан начин наведу шта чини трошкове обраде кредита, а не само да то наплате у процентуалном износу.

Банке су "заправо кориснике доводиле у неравноправан положај, наплаћујући веће трошкове од корисника који подигне већи кредит, што је у свом ставу потврдила и НБС", констатује се у саопштењу. 

"Управо је та чињеница била и почетна основа за сумњу да банке процентуалним уговарањем те одредбе, фиктивно наплаћују непостојећи трошак", напомињу из Ефективе.

Процењујући да су "банке у Србији у последњих петнаестак година, по овом основу, од својих корисника наплатиле неколико десетина милиона евра", из Ефективе поручују да грађани сада у парницама могу да потражују повраћај тог новца са затезном каматом.

"Застарелости за ове спорове нема, јер је по ставу Врховног касационог суда, ова одредба је ништава, а ништавост уговорне одредбе не застарева", наводи се у саопштењу Ефективе.

EUR/RSD 117.4762
Најновије вести