За сезонце на мору можда буде посла већ у јулу

НОВИ САД: Након пандемије коронавируса, током које су готово све земље Европе затвориле границе, последњих дана ситуација се мења и строге мере кретања, које су важиле више од два месеца, ублажавају се.
more vrucina
Фото: pixabay.com

На тај начин се стварају услови да се поједине делатности, пре свега туризам и угоститељство, полако покрену из потпуног стања мировања. Наиме, те делатности прве су осетиле удар пандемије и пред њима је тежак период опоравка, који је сада започео јер се, након отварања ресторана, најављује и отварање хотела, плажа, приватних смештаја...

Наравно, много тога ће бити другачије него до сада, а пред свима је период у којем се и те како мора водити рачуна о здрављу и безбедности грађана и туриста. Дакле, могло би се с великом извесношћу рећи да ће летње сезоне бити, али да ће она бити краћа јер је неколико месеци већ изгубљено, а уз то, многи ће, ипак, одмор провести у својим државама. Такође, не може се очекивати велика посећеност ни у јуну, али се туристички посленици, посебно у земљама попут Грчке, Хрватске, Италије, Француске, Шапније... надају да ће више туриста бити од јула.

Сезона годишњих одмора је за многе не значи одмор, већ напротив прилику да током неколико месеци раде баш у угоститељстви и туризму, а тада су радници те струке, пре свега кувари, помоћни кувари, конобари, собарице, али и продавци... веома тражени. Већ сада се на многим домаћим сајтовима нуди посао у тој струци и у Србији и у Европи, а многи радници се, због бољих примања и услова рада, одлучују да шест месеци, а некад и дуже, оду да раде ван Србије.

А до радног места у европским земљама може се доћи преко познанстава, препорука, али и преко агенција које се тим послом баве. Међу њима је Агенција за запошљавање „Агава” у Новом Саду, која, по речима власнице Јованке Драгичевић, већ деценију успешно сарађује с послодавцима из Хрватске, пре свега из Истре и с острва.

Сигурно је да ће на том подручју бити потребан кадар из области угоститељства, али ће се више знати почетком јуна или половином тог месеца, каже Јованка Драгичевић.

Како додаје, границе још увек нису отворене, а још нису прецизирана ни сва правила понашања у тој делатности, али је сигурно да ће се пут Хрватске упутити доста радника из Србије.

У Истри се може очекивати успешна сезона, пре свега долазак туриста из Италије, Немачке, Аустрије... због близине, те ће радника требати, вели наша саговорница.

Она наглашава да наши грађани који посредством „Агаве” одлазе у Хрватску, раде легално, да им послодавци обезбеђују радне и боравишне визе, социјално и здравствено осигурање, смештај и исхрану, а да се уговори склапају на шест месеци, колико важи и радна виза. 


Посао и за медицинско особље, хаусмајсторе...

„Агава” омогућава одлазак радника из Србије у многе земље Европске уније. Тако се с партнерима из Немачке обезбеђују уговори за рад у тој земљи за медицинско особље и геронто-домаћице, а потребно је задовољити одговарајуће критеријуме, међу којима су и стручност, искуство, знање језика...

Сарађује се и с послодавацима у Уједињеним Арапским Емиратима. По речима Јованке Драгичевић, након одабира потенцијалних кандидата и разговара у Србији, доноси се одлука о ангажману, а послодавци обезбеђују радне визе, авионски превоз (повратна карта), те уговоре на шест месеци до годину.

Осим угоситељског кадра, у УАЕ су тражене и беби-ситерке, домаћице, хаусмајстори, медицинске сестре... а потребно је испунити низ неопходних услова, међу којима је и знање енглеског језика. Месечна примања крећу се од око 800 евра до 1.500, уз напомену да су у тој земљи напојнице уобичајена пракса, а износи високи, указује Јованка Драгичевић.


Није неуобичајено да радници из Србије, пре свега у великим туристичким местима, у Хрватској остану да раде и ван сезоне, односно након истека уговора, па им се он продужава на целу годину. Такође, пут Истре су, преко наше агенције, већ у марту одлазили радници из Србије и део њих је остао у Хрватској, али се део вратио кући и они ће се, с обзиром на то да имају уговоре, радне и боравишне визе, када то буде могуће, вратити на радно место, каже Јованка Драгичевић.

По њеним речима, најтраженији кадрови за рад у Хрватској су пре свега кувари и помоћни кувари, роштиљ-мајстори, пица-мајстори... помоћно особље – сервирке, спремачице, собарице, посластичари, пекари... Уз то, веома су тражени и трговци.

Зараде се разликују у зависноси од радног места и крећу се од око 900 до око 1.800 евра, у просеку. По правилу су нешто ниже на почетку сезоне, а потом расту. То показују наша искуства, а понављам да послодавци с којима сарађујемо поштују договорено и да су задовољни квалитетом рада наших грађана па нам упућују захтев да и наредне године имају исте раднике, баш као и што нам укажу на то да неки радници нису задовољили, наводи Јованка  Драгичевић.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести