Чадеж: Пакет мера државе чува "кичму" привреде

БЕОГРАД: Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж рекао је данас да је држава прихватила 90 одсто предлога различитих удружења и асоцијација привредника и да ће усвојени пакет мера сачувати радна места, ликвидност и производњу у земљи. 
ccadezz_pks_04
Фото: Танјуг (Видео)

Овај пакет мера, истакао је Чадеж "чува кичму привреде" а у наредних десетак дана влада ће усвојити низ аката који ће омогућити да се мере спроведу.

"Овај пакет мера јесте нешто што чува радна места, чува ликвидност, производњу , чува ''кичму'' привреде", истакао је Чадеж.

Председник ПКС се у име привредника, удружења и асоцијација, као и чланица Коморе захвалио држави што је саслушала глас привредника.

Он се захвалио Министарству финансија, Министарству привреде и Народној банци као и целом тиму који је предводио председник Србије што су, како је рекао, направили пакет мера који одговара скоро 90 одсто изнетим предлозима удружења привредника.

"Ви данас ову кризу не можете да решите никакавим милијардама које ћете упумпати у нека тржишта. Тржишта тренутно не постоје. Дакле, морамо ићи заједно, да се сложимо, да мора да се тржишта консолидују и врате у функцију..."

Мере су пре свега намењене малим и средњим предузећима али је и добар део пакета намењен већим компанијама како би се очувала радна места и ликвидност а како би преживеле овај период.

ПКС ће наставити, каже, да буде партнер компанијама 24/7 и кол центри Коморе раде даноноћно.

Још немогуће говорити о размери последица

Марко Чадеж изјавио је данас да никада није постојала оваква економска криза у којој тржиште практично не постоји, као и да је сада јако тешко говорити о размерама последица.

Он је приликом представљања програма економских мера Владе рекао да је ПКС у сталном контакту са фирмама и да је за сада 560 компанија редуковало или обуставило рад, али нису отпустиле раднике. 

У питању су пре свега металски и текстилни сектор, који тренутно немају тражњу, нема извоза, као и велике компање у којима ради доста жена, а које морају да остану код куће.

Он је указао да се појављују бројни проблеми и да је најважније да здравствена криза потраје што краће, јер ће тииме и економска бити краћа.

Када се буде видео крај, моћи ће боље да се сагледају и последице и које је кораке потребно још предузети, истакао је Чадеж.

Он је напоменуо и да ће помоћ од 100 евра такође ући у потрошњу и утицати на већу производњу.

Упитан да ли здравствени радници који због вируса не раде треба да добију 100 одсто зараде, а не 65, Чадеж каже да је њихова препорука да сви послодавци треба да исплате више од обавезних 65 одсто зараде, ако је то могуће.

Чадеж је међутим указао да је то регулисано и Законом о раду и да ПКС не може да утиче на послодавце. То је такође и питање, како је рекао, за државну управу и Министарство здравља.

"Наша препорука компанијама је да и када стане производња имају довољно средства да одрже запослене и ниво плаћања у најмаксималнијем могућем обиму. Сада са овим сто је дрзава изасла то може да се уради", оцењује Чадеж.

Он је рекао да свим копанијама препоручују да одрзе сто посто плате у нади да ово неће дуго трајати, али је напоменуо и да се животне навике мењају ако сте код куће и расходи су другацији.

Упитан о проблему са увозом и дистрибуирањем маски, као и онима које се донирају, Чадеж је рекао да када су у питању маске за здравство неопходно је да прођу тестриање и добију атест.

Он је истакао и да данас ни у слободној продаји не би било маски да држава кроз своје контакте није дошла до њих.

"Ми смо успели да убрзамо кроз веледрогерије, али да набавимо не моземо. А и када је поклон у питању маске морају да имају атест", напоменуо је Чадеж.

Он каже и да је ПКС замолила Владу да одблокитра цену маски и да се фиксира само маржа, јер би остали потпуно без маски и влада је то прихватила тако да се тржиште стабилизовало.

Атест за увоз иначе ради РФЗО и Министарство здравља, напоменуо је Чадеж.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести