Грејање кућа и станова за сада скоро по старој цени

Иако је до почетка грејне сезоне остало свега неколико дана, спољне температуре већ сад су приморале многе да загреју своја домаћинства, па је стигло време када је потребно направити прерасподелу новца у кућном буџету за трошкове грејања.
д
Фото: Dnevnik.rs

Колико је пара потребно за загревање домаћинстава зависи од много фактора: врсте енергента који се користи, квалитета изолације, величине куће или стана, времена када се укључују грејна тела, трајања сезоне, врсте грејних тела... али су трошкови за грејање свакако битна ставка у породичном буџету током зиме. Иако се не може прецизно рећи колики су издаци за грејање извесно је да је и за шест месеци потребно од око 55.000 динара па и изнад 130.000, а рационалним коришћењем енергије и што мањим разбацивањем топлотне енергије може се утицати на висину рачуна.

По свему судећи, трошкови грејања за ову грејну сезону неће се битно променити у односу на годину иза нас. За сада нема најава да би струја и природни гас могли бити скупљи - напротив, указано је да поскупљења неће бити. Може се рећи и да је цена угља мање/више иста као и лане, али је зато потребно више новца за огревно дрво.

55.000 динара па и изнад 130.000 потребно за грејање

Они који се греју на угаљ и дрва већ одавно су кренули пут стоваришта како би се снабдели за грејну сезону. Просторни метар тврдог огревног дрвета – буква, храст, багрем – кошта 7.600 динара, а ако се купује исцепано онда је потребно 8.000 динара. Тона дрвеног угља „колубара” је 9.500 динара, а за тону „бановића” потребно је 15.000 динара. Они који се греју на угаљ и дрва веома добро знају како треба комбиновати тај огрев да би се најмање потрошило, а најбоље угрејало. Висина трошка зависи од квалитета огрева, односно да ли се користи камени или дрвени угаљ. У зависности од тога, за загревање домаћинства од око 60 квадратних метара, потребно је око пет метара дрва и око три тоне дрвеног угља „колубара” и у том случају трошкови за грејање достићи ће око 59.000 динара. Они који користе квалитетнији угаљ, за грејну сезону могли би да потроше мање јер ће се уз три метра дрва и две тоне угља „бановићи” за грејну сезону потрошити око 54.000 динара.

Онима који користе природни гас за загревање домаћинства последњих неколико година рачини се нису мењали јер се није мењала ни цена овог енергента. Уз садашњу цену кубика природног гаса од око 40 динара, за потрошених око 250 кубних метара месечни рачун достиже око 10.000 динара. То значи да је за грејну сезону потребно одвојити око 60.000 динара.


Килограм пелета 27 динара

Домаћинства која за загревање користе пелет за грејну сезону морају да рачунају да ће потрошити око три тоне. Килограм пелета кошта 27 динара, за тону треба 27.000 динара, а за шест месеци грејања око 81.000 динара.

Пелет се може купити и по повољнијој цени од око 180 евра по тони, а најповољније је ако се купи знатно пре него што грејање почне. Наиме, цена пелета веома варира и најповољније га је куповати после грејне сезоне. Да уштеда није занемарљива, говори и то што разлика у цени између летње и зимске сезоне може бити и до 40 евра по тони.


Трошкови за грејање домаћинстава која се греју на струју могу бити веома различити јер зависе и од тога колико се киловата троши као и када се троши струја - па рачуни могу бити изузетно високи, а уз рационалну потрошњу могу се смањити. Рачун за потрошену струју свакако ће бити много виши него ван грејне сезоне јер је и потрошња много већа и веома често прелази 1.600 киловата, чиме се улази у најскупљу, црвену зону. Наравно, треба водити рачуна и о томе да се грејна тела укључују ноћу, када је киловат јефтинији, односно цена четири пута нижа. Та разлика у црвеној зони значи да је скупљи киловат око 19,22 динара, а јефтинији око 4,80 динара.

Уз потрошених, рецимо, 2.000 киловата, од којих је 800 скупих, а 1.200 јефтиних, месечни рачун могао би бити око 17.500, без таксе за јавни сервис, док ће у обрнутој сразмери рачун бити око 4.500 динара виши и приближити износу од 22.000 динара. То, свакако, није мала разлика јер је у првом случају трошак за грејање у грејној сезони која траје шест месеци око 105.000 динара, а у случају када се више троше скупљи киловати, цех за грејну сезону премашиће 130.000 динара.

Д. Млађеновић

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести