После осам година пекати више не морау да пеку хлеб “Сава“

Од почетка овог месеца пекари у Србији више нису у обавези да у производњи имају 40 одсто хлеба ”сава” и овој векни могу сами да оређују ценовну границу.
d
Фото: Dnevnik.rs

То, пак, значи и да нема више обавезног хлеба од брашна Т-500 по цени до 46 динара.

Наиме, након осам година крајем прошлог месеца престала је да важи Владина Уредба о обавезној производњи и промету хлеба од брашна Т-500. Док су пекари задовољни одлуком Владе Србије да не донесе нову Уредбу о производњи и промету хлеба од брашна Т-500 , грађани су забринути да више неће имати јефтиног хлеба. Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж објашњава да је последњи у низу предузетничких иницијатива иза које је стала комора , а Влада Србије прихватила, управо била предлог да произвођачи буду ослобођени обавезе да производе одређену количину такозваних “белих векни” од брашна Т-500 и да их продају по прописаној цени.

30 одсто дневне производње морао бити народни хлеб

По речима  секретара Удружења за прехрамбену индустрију ПКС Димитрија Ивановића, више није било економског оправдања за даље продужавање ове уредбе донете још 2010.године, на шта су указале и темељне анализе тржишта Мнистарства трговине, туризма и телекомуникације. Да више заиста нема економске оправданости у наметању пекарима овакве Уредбе, сложио се и Милош Марковић, директор маркетинг компаније “Дон дон”.

- Како је на тржишту већ мого да се нађе хлеб истог квалитета, чак и јефтинији од прописане цене, не очекујемо да ће доћи до било каквих промена. Такође, Уредба је обавезивала и произвођаче да произведу и ставе у промет хлеб од брашна Т-500 у количини од најмање 30 одсто дневне производње свих врста хлеба- истакао је Марковић.- Иако се у Србији генерално и даље више у исхрани користи бели хлеб, последњих година показало се да се у све већој мери траже и квалитетније врсте хлеба. Зато се сада стварају услови за шири пласман разноврснијег хлеба који ће потрошачима пружити већи избор и бољи квалитет.

250 млинова имамо, а колико мење у сивом

За разлику од њега Горан Паповић, председник Националне организације потрошача, истиче да нема економске оправданости да се Уредба укине , као ни да бели хлеб поскупи.

- То је једноставно “лов у мутном”. Код нас има више од 250 млинова, колико ли само уђе жита на црно и брашна. Када је Уредба укинута, евиденције више нема, а ни економске оправданости – сматра Паповић.- Пекари не треба да зарађују на хлебу, већ на кифлама. Срамота је да се на хлебу зарађује. Уз то трба нагласити и да је забрањено картелско удруживање и да се они договарају око цене. До јуче је хлеб био 30 динара, а могли су фину зараду да имају на специјалном хлебу.


Поскупела пшеница довела до веће цене векне

Како је у неким пекарама у Србији дошло до поскупљење векне белог хлеба за неколико динара, потрошачи су то повезали са укидањем Уредбе о производњи и промету хлеба од брашна Т-500.

Председник Уније пекара Србије Зоран Пралица тврди да је произвођачка цена хлеба била ниска, па је зато дошло до усклађивања цена, те да поскупљење нема везе са укидањем  уредбе, већ са тим да је пшеница “отишла” са 17 на 23 динара.


Он не спори да је тржиште слободно и да сви “могу да раде шта год хоће” и праве шта желе, али страхује да ће укидање овог прописа довести да пекаре понуде мање јефтинијег хлеба, а више специјалних скупих векни.

- На белом хлебу пекари добро зараде, а народ највише пљачкају на специјалном хлебу – тврди Паповић.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести