Други шумадијски фестивал ракије 11. децембра у Крагујевцу

БЕОГРАД: Други шумадијски фестивал ракије биће одржан 11. децембра у Крагујевцу, а намера организатора је да се на тој манифестацији произвођачи из Србије окупе и представе сектору угоститељства и туризма, велетрговинама и специјализованим продавницама, изјавио је предсеник Регионалног удружења "Шумадијска ракија" Горан Мијаиловић.
rakija, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Тада ћемо доделити награде са завршеног Трећег шумадијског оцењивања ракије одржаног од 24. до 28. новембра. Оцењивање је јединствено јер смо узорке узимали из продавница и имали две комисије. Једну су чинили најбољи домаћи стручњаци за производњу ракије а другу сомелијери и блогери, рекао је Мијаиловић на конференцији за новинаре у Привредној комори Србије (ПКС) уз чију помоћ се организује фестивал ракије.

Он је рекао да Регионално удружење има 26 дестилерија чланица, и да је основано с намером да стандардизује производњу ракије, заштити географско порекло и промовише шумадијске дестилерије равоћних ракија.

Ми једини имамо заштићену географску ознаку ''Шумадијска шљивовица'', а специфичност њене производње је у томе да се прави од аутохтоне старе сорте шљиве црвене ранке, као и од сорти чацанска родна и чачанска лепотица. Мора да одлежи најмање 18 месеци у бурадима од храста китњака одгајаног у Србији, нагласио је Мијаиловић.

Додао је да је у рецептуру стављена црвена ранка, аутохтона врста која је пред изумирењем, како би се поново ширили засади ове врсте шљиве и усавршавала технологија производње ракије од ње.

То чинимо у сарадњи с Институтом за воћарство у Чачку. Они већ раде на аутохтоним сортама и ниховој хибридизацији и за две године би требало да почне продаја садница, рекао је Мијаиловић.

Секретар Удружење за биљну производњу и прехрамбену индустрију ПКС Александар Богуновић навео је да се у Србији шљива гаји на 75.000 хектара и да се површина под засадима повећава сваке године за око 20 процената, тако да је тренутна производња око 600.000 тона годишње.

С тим растре и производња ракије, јер се у Србији око 70 до 75 одсто шљиве преради у ракију. Расте и извоз, па је за првих девет месеци ове године знатно премашио претходну годину када смо имали 7,3 милиона евра, тако да је у трећем кварталу већ извезено за 7,8 милиона евра и очекује се да до краја године раст извоза ракије буде за 60 процената већи неко 2020. године, рекао је Богуновић.

Додао је да је број регистрованих произвођача јаких алкохолних пића дуплиран у односу на пре две године и сада их је 820, а примећен је повећано интересовање за нове регистрације дестилерија у чему ПКС помаже.

Све је већи број награда које наши произвођача добијају на најпрестижнијим међународним такмичењима на која одлазе уз помоћ ПКС-а и Развојне агенције Србије. Комора је зато донела одлуку да се произволђачима ракија да попуст до краја године од 90 одсто на добијање заштитног знака ''Чуваркућа'', нагласио је Богуновић.

Директор Регионалне привредне коморе (РПК) Крагујевац Предраг Лучић оценио је да је Први фестивал ракије одржан 2019. године имао изванредан резултати и најавио овако повољне трендове у производњи ракије.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести