Никада нисмо набрали јабука као ове године

- Наша земља имаће ове сезоне изнад 1,3 милиона тона воћа, од којег ће јабука бити највише до сада око 530.000 тона изјавио је за “Дневник” стручњак за воћарство проф. др Зоран Кесеровић.
jabuke, f bakic
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

– У производњи јабука достигли смо ове јесени историјски максимум - рекао је Кесеровић, наводећи да ће јабука бити за пет до шест одсто више него у прошлој години, али да је тренутно ниска цена јабука навелико, па род треба чувати за зиму, када су цене јабука, као и другог воћа више.

Око 530.000 тона јабука историјски максимум домаће производње

Професор Кесеровић истиче да година није била баш наклоњена воћу и да су због тога приноси на неким воћкама нижи, али да ће Србија од извоза воћа ове године остварити приход од 590 до 600 милиона долара.

- Било је измрзавања кајсија у равничарским деловима, затим бресака и крушака, па су приноси тог воћа били нижи за 20 одсто. Током сезоне брања јагода и трешања био је кишни период, што је, такође, допринело да и овог воћа буде мање. Трешње нису могле да иду у извоз, јер су падавине помериле сазревање за седам до десет дана и умањиле величину плода, али је било доста малина, боровница, купина које су, осим доброг рода, имале и високу ино цену. Такође, имали смо и и вишања и шљива. Посебно охрабрује што се воћњаци пуне шљивама пожегачама, старом сортом, најбољом за пекмез, џемове, мармеладу и ракију у индустријској преради - истакао је Кесеровић.


Златне воћке Србије

– Воћњаци у Србији заузимају око 183.602 хектара, односно 4,8 одсто површине укупног обрадивог земљишта, што је мало с обзиром на климатске услове и земљишне услове за гајење воћака – каже за Дневник аграрни аналитичар Бранислав Гулан.

Последњих година, наводи Гулан, људи препознају воћарство као грану пољопрвреде, која је високопрофтиабилна. - Поред знања, заинтересовани све више схватају да ће лакше и јефтиније произвести и брже и скупље продати ако се удруже – напомиње Гулани додаје да су златне воћке Србије боровнице, јабуке, јагоде, малине и трешње.

Наш циљ треба да буде, каже, да једнога дана имамо воћарску задругу попут шпанског гигната „Анекоп“. – Удруживањем и увођењем нових технологија и вишег степена прераде повећали би се приходи произвођача воћа, смањила незапосленост и одлив становништва из руралних подручја – закључио је Гулан.


Стручњак за воћарство указао је на то да је за добру зараду потребно имати хладњаче и удруживати се у задруге ради бољег пласмана на инотржиште. – Воћари су почели то и да увиђају јер је на овогодишњим конкурсима за подстицаје у развоју воћарства чак 21 воћарска задруга добила новац ради унапређења производње – предочио је Кесеровић.

Колики је значај удруживања и поседовање хладњаче, Кесеровић је навео пример тренутних тржишних прилика које не одговарају воћарима који имају јабучњаке , а немају хладњаче. - Сада килограм јабука навелико кошта свега 25 до 30 динара и ти воћари имају две могућности: да јабуке продају будзашто или да их оставе да пропадну. А да су се удружили и купили хладњачу, били би у бољој ситуацији , чували би род за вишу цену – навео је проф.др Кесеровић.        

З. Делић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести