Сточари свиње тове на властиту штету

На тржишту свиња живе ваге није се ништа значајно променило у корист сточара.
svinje
Фото: pixabay.com

Килограм живих свиња  кошта од 115 до 125 динара а економска рачуница одгајивача каже да би тов био исплатив килограм треба да буде од 150 до 160 динара без ПДВ. Сточари у Срему и Мачви траже интервентан откуп  по 145 динара за килограм без ПДВ и да Робне резеве Србије дају товљачима кукуруз у замену за месо. Помоћ државе потребна је кажу у Асоцијацији сточара Срема И Мачве, да би могли да наставе нови циклус това јер се као никада раније суочавају са скупим житарицама које користе као сточну храну..

Из Асоцијације сточара Срема и Мачве Бора Шуљманац каже за “Дневник” да је средином децембра прошле године, после састанка са представницима Министарства пољопривреде тржиште се на кратко стабилизовало , а то значи да су кланичари откупљивали товљенике по исплативој цени за сточаре, И да је то дало резултат јер су почели да покривају губитке настале услед економске неодрживости това – Једно недељу дана  кренуло је набоље , али онда опет по старом, кланичари су спустили цену откупа ,и поново почели да увозе свињетину.

Од 115 до 125 динара килограм живе ваге свиња без ПДВ-а

По речима Шуљманца спас за домаће свињарство јесте уз напред наведене захтеве  и ограничавање увоза. Каже да је потребно да држава уведе квоте колико сваки кланичар може да купи свињетине на инотржишту . – Ако српски сељак нешто зна да ради онда је то како да отхрани рањеника –каже Шуљманац. – Уколико заисте желимо да се домаће свиње извозе морамо заштитити домаћу производњу. Тренутно на тржишту бар у Срему има између  20.000 И 30.000 свиња за клање , али са нерентабилним ценама домаћи сточари неће опстати , јер што у фарми има више свиња И губици су већи , па прети опасност да сточари почну да или смањују сточни фонд или затвајају фарме.


Треба им омбудсман

Подсећамо да товљачи од раније траже да се у будућем закона о уређењу тржишта пољопривредних производа уведе омбудсман који би пратио шта се са ценама дешава у ланцу производње. Колико се по утовљеној свињи плаћа товљачима, а колико вреде када дођу до накупаца, прекупаца и кланичара То је битно да кланичари не би потцењивали њихов труд и на њима зарађваили пошто у месарама свињетина није појефтинила. Килограм бута се сада продаје од 420 динара па навише. Захтевају да се уведуи прелевмане и царине на месне прерађеивне од 15 до 30 одсто да би се зауставио прекомерна увоз и да товљачи који од Нове године до 31. марта продају товљенике , уместо 1.000 динара колико држава даје субвенције по грлу добију 3.000 динара. То би био подстицај приде, да наставе и увећају број товљеника, а не као сада одустају и затварају фарме.


Сточар Жељко Симић из Дубља у Мачви каже да килограм живе мере прасади до 25 килограма кошта од 320 до 350 динара без ПДВ. – Прасе  док не достигне тежину свиње прве класе за клање треба у просеку да поједу 250 килограма  мешане сточне хране,чији килограм у просеку кошта37 динара . Уколико се томе дода и трошак који имају сточари током узгоја од 1.000 динара килограм  готових свиња треба са зарадом сточара од десет одсто да  буде од 155 до 160 динара без ПДВ.

Али пристајемо и да радимо, каже Симић, и без зараде само да се одржимо – Зато смо и предложили интервентни откуп за 145 динара, без ПДВ-а.

З. Делић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести