Свињско месо и млечни производи из Србије ускоро у Кини

БЕОГРАД: Уговоре који ће омогућити извоз свињског меса и млечних производа на кинеско тржиште, као и Меморандум о сарадњи на увозу и извозу прехрамбених производа и безбедности хране, потписали су данас у Београду министар пољопривреде Бранислав Недимовић и заменик министра Генералне управе царина НР Кине Жанг Јивен.
Nedimovic i Žang Jiven/Fonet/Ministarstvo poljoprivrede
Фото: Фонет/Министарство пољопривреде

Министар Недимовић је казао да је сада преостало потписивање Споразума о фитосанитарној заштити и очекује да ће прве кинеске инспекције доћи у Србију већ наредног месеца, а да ће се наши производи на тржишту Кине наћи до краја године. 

Он је нагласио да очекује да ће то бити до Сајма пољопривреде у Шангају који се одржава у новембру.

"Потписивање ових докумената је стратешка ствар за Србију у области пољопривреде због отварања кинеског тржишта за свињско месо и млечне производе", рекао је Недимовић новинарима након потписивања уговора.

Он каже да је отварање кинеског тржишта био захтев домаћих произвођача и истакао да је следећи корак да обавести кинеске колеге које су наше компаније заинтересоване за извоз и да кинеска инспекција изврши контролу објеката по процедури која је предвиђена споразумом.

"Ово је захтев српских произвођача да се отвори тржиште Кине због различитих околности које постоје на светском тржишту, а кинеско тржиште је и атрактивно јер су они највећи потрошачи свињског меса на свету", рекао је Недимовић.

Каже да ће количина извоза свињског меса и млечних приозвода зависити од стања на тржишту, наше понуде и од цене.

Упитан да ли Србија може да произведе довољно свињског меса за извоз на кинеско тржиште, Недимовић је одговорио да су произвођачи рекли да могу.

"Ако питате произвођаче они ће рећи да могу да произведу више него што имају у овом тренутку само да добију тржиште. Посао државе је да отвара тржишта", истакао је Недимовић.

На питање колики је годишњи узгој свиња, Недимовић каже да зависи од године до године, да је просек око четири милиона комада свиња, а ако је цена боља тај број може бити и већи.

Према његовим речима, произвођачи имају потенцијала да произведу и од 10 до 14 милиона комада свиња.

"Сада се поставља питање прерађивачких капацитета, али и они постоје, јер имамо велики број кланица свиња које углавном раде у једну или две смене, а ако би свака радила у три смене могле би знатно да повећају своје капацитете", рекао је Недимовић.

Говорећи о извозу меса, Недимовић је казао да је прошле године на кинеско тржиште кренуо извоз и говеђег меса и рекао да ће с тим извозом бити настављено и ове године, те захвалио кинеској администрацији што су то омогућили.

"Чињеница је да смо прошле године имали добре услове за извоз говеђег меса и очекујем да ће се поново за нас отворити турско тржиште. Отворили смо и кинеско тржиште за говеђе месо, усагласили са њима и сертификат за јагњеће месо, међутим, ту нисмо конкуретни у односу на Нови Зеланд, Аргентину и земље које су ближе Кини због транспортних трошкова", рекао је Недимовић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести