Велики трговци откупљују јабуке испод цене због великог рода

Јабука  из овогодишње бербе која се полако завршава увелико има на пијацама и у маркетима.
1

Очекује се да ове године у Србији буде између 430.000 и 440.000 тона јабука и да се трећина, односно између 150.000 и 160.000 тона прода на страним тржиштима. Проф. др  Зоран Кесеровић с новосадског Пољопривредног факултета истиче да је овогодишњи род јабука квалитетнији него лањски, али да је принос за десетак одсто мањи у односу на прошлогодишњи.

- Произвођачима јабука је тржиште сада наклоњено у погледу цена навелико јер килограм кошта од осам до десет динара, док је лањска цена килограма јабука навелико била свега четири динара - каже проф. др Кесеровић, наглашавајући да је ценовни скок последица мањка јабука у Европи, где су због јаке зиме промрзле.

Проф. др Кесеровић указује на то да произвођачима јабука руско тржиште не може више бити поуздано у погледу пласмана јер на новоподигнутим плантажама у Русији, којих је све више, већ стижу прве јабуке за тамошње потребе, и да  зато треба тражити нове купце.

440.000 тона очекивани род јабука ове године у Србији

- Руско тржиште не може бити више ослонац за пласман српске јабуке већ треба испитивати нова тржишта, што су велики произвођачи већ учинили, али нерадо о томе причају, док  би мањи произвођачи требало да се удружују и сами дођу до нових купаца. За домаће јабуке сада би могло да буде интересантно арапско тржиште, попут Уједињених Арапских Емирата, те Туниса, Марока... - сматра проф.др Кесеровић..


Воћари испитују друга тржишта

Што се тиче извоза, указује Никола Котарац, за јабуке из Сланкамена и околине има још места на руском тржишту, али задругари, знајући за руске прилике у погледу подизања јабучњака већ испитују друга тржишта јер се  сваке године у Сланкамену и околини набере око 5.000 тона овог воћа.

- Почетком новембра ћу, у организацији Привредне коморе Војводине, заједно с другим предузетницима из Војводине путовати у Мароко па ћу се на лицу места  упознати с могућностима  да се јабуке из Срема, али и других делова Србије пласирају на тржишту те земље - навео је Котарац.


У земљорадничкој задрузи “Воћар” у Сланкамену берба јабука је при крају. Род је, каже директор ове задруге Никола Котарац  добар, само што је пласман, као и лане, отежан због Уредбе Владе Србије према којој се извозом могу бавити предузетници чије су хладњаче запремине 500 тона.

500 тона запремине хладњаче лимит да предзузетници извозе

- Сада уместо 530 извозника имамо свега петнаестак од којих је само двоје у нашој близини па постоје проблеми у извозу јабука које се огледају у томе што се чека дуго док се воће не прода  и не добијемо новац, али и зато што хладњачари сада зарађују на нама, плаћајући род испод цене  - истакао је Котарац и подвукао да држава ту Уредбу треба што пре да укине а с тим се слажу и стручњаци и задружни савези.

З. Делић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести