Кисели краставци као пробиотици

НОВИ САД: Ферментисана храна попут киселих краставаца или киселог купуса препуна је пробиотика који помажу здравље црева, доказала су истраживања.
kiseli krastavci
Фото: pixabay.com

Иако већина људи не сматра да је укисељени краставац здрава храна, он заправо може имати много више користи за здравље него што се мисли. Витамин Це се губи током процеса кисељења, али могу се зато појачати остали хранљиви састојци, попут витамина групе Б. Витамини топљиви у мастима у поврћу (попут витамина А у шаргарепи) остаће сачувани, а влакна ће остати нетакнута. Култивисано поврће попут киселих краставаца добија се поступком ферментације, а припрема се с раствором соли, воде, сирћета (и шећера што је опционо). Осим што храну чува од кварења, ферментација такође ствара пробиотске бактерије као нуспродукт поступка, који су врло корисни за диверсификацију флоре црева и побољшање здравља на бројне начине. Истраживања показују да пробиотици могу имати утицаја на чишћу кожу, боље имунолошко деловање, повећати здравље пробавног система и чак смањити депресију. Процес ферментације подстиче стварање добрих бактерија и уклањање оних лоших, због чега је и толико распрострањена у многим традиционалним техникама припреме хране које потичу још из доба без фрижидера.

Једна порција киселих краставаца задовољава 1/4 шољице препорученог дневног уноса поврћа за тај дан. Према истраживању објављеном у часопису „Медицина и наука у спорту и вежбању”, испијање киселог сока од краставаца делује на грчеве у мишићима код дехидрираних мушкараца. Само 1/3 шољице тог сока потребна је како би оно позитивно утицало на бол у мишићима, што може бити последица деловања сирћета на ублажавање боли.  Кисели краставци такође, садрже природне антиоксидансе који се налазе у свежем воћу и поврћу, и док кување може разградити неке од тих хранљивих материја осетљивих на топлоту, процес ферментације задржава њихов прехрамбени профил и антиоксидацијску снагу. Сок од киселих краставаца има чак и веће количине антиоксиданса Це и Е који се боре против слободних радикала и који побољшавају имунитет.

Кисели краставци могу помоћи у борби против рака слезене. Истраживање из 2014. показало је да је садржај пробиотика у традиционалним јапанским киселим краставцима учинковит у борби против рака слезене код мишева, што би могло довести до развоја нових излечења рака код човека у будућности. Добри су и за смањивање шећера у крви. Конзумирање ферментиране хране попут киселих краставаца уз оброк може помоћи у смањивању нивоа шећера у крви захваљујући садржају сирћета, показало је истраживање из 2005. године. Стога додавање киселих и ферментисаних намирница оброцима може бити корисно за шећер у крви, укључујући и људе који имају дијабетес. фото: Сок од краставаца је традиционални народни лек који може помоћи у лечењу синдрома „немирних ногу”, иако су разлози за то још увек нејасни. Али, висока концентрација електролита може играти улогу у смиривању тих симптома. Ово се односи на људе који стално цупкају ногама док седе.

Пробиотици су микроорганизми од којих људи имају много користи када их конзумирају. Те корисне бактерије нуде све врсте здравствених користи, од боље коже до побољшаног кардиоваскуларног здравља, а ферментисана храна попут киселих краставаца их је препуна. Тајна је у томе што кисели краставци ферментисани у сирћету немају пробиотичке учинке, тако да за максималне здравствене користи треба користити киселе краставце ферментисане у раствору соли и воде.

С.М.

EUR/RSD 117.5848
Најновије вести