Истраживачи шокирани брзином топљења Гренланда

ЛОНДОН, 5. септембра Огромни ледени покривач Гренланда ове године се топио у рекордним количинама, упозоравају научници.
e
Фото: pixabay.com

Само током ове године, Гренланд је изгубио довољно леда да подигне просечни глобални ниво мора за више од једног милиметра.

Истраживачи кажу да су "запањени" брзином отапања, као и да страхују за градове који се налазе на обалама широм света.

Ледени покривач Гренланда седам пута је већи од површине Велике Британије.

Неки делови дебели су и два или три километра. Када би се у потпуности отопио, подигао би глобални ниво мора за читавих седам метара.

Нико не тврди да би то могло да се деси у наредних више стотина или чак хиљада година, али и мало повећање у стопи отапања у наредним деценијама могло би да угрози милионе људи који живе на ниским надморским висинама.

Бангладеш, Флорида и источна Енглеска само се неке од многобројних области које су угрожене подизањем нивоа мора у последњем веку.

Острво Гренланд протеже се од севера Атлантика високо ка Арктику. Можда делује далеко, али његова судбина може да има велики утицај на обим поплава које ћемо виђати у будућности - може да измени изглед обала широм света и натера читаве заједнице људи да се преселе дубље на копно, наводи ББЦ на српском.

У последњих 30 година, деценију за деценијом, Гренланд је био склон губљењу леда. Или се лед на површини отопи - што пошаље бујице воде у оближња мора - или се огромни комади леда одломе са обода и отплове као санте леда које се временом отопе.

Протеклих година изгубиле су се стотине милијарди тона леда - а груби водич како то утиче на нивое мора јесте да 362 милијарде тона отопљеног леда подиже просечан ниво океана за око милиметар.

То не звучи много, али 2012. године укупни губитак Гренланда у леду износио је 450 милијарди тона, а овогодишње отапање на добром је путу да произведе исто толико или чак незнатно више, док неки истраживачи сугеришу да би могло да подигне нивое мора и за два милиметра.

Уз све то, морате да урачунате лед који се топи на Антарктику, плус ефекат ширење воде како се она загрева. Све то подиже ниво океана.

Један од научника који проучава ледени покривач, доктор Џејсон Бокс из Геолошког завода Данске и Гренланда (ГЕУС) каже да на лед на Гренланду утиче повећање просечне температуре које је недавно забележено.

"То је већ практично смртна пресуда за ледени покривач Гренланда. Како време буде пролазило, очекујемо да температуре само још више расту", истакао је он. "Дакле, изгубићемо Гренланд - сада је заправо питање само колико брзо.

EUR/RSD 117.2781
Најновије вести