Нега косе после болести и стреса

Лепа, сјајна и бујна коса није само одраз неге него и здравља. Један шамар на додели Оскара посведочио је колико смо осетљиви на свој изглед, а посебно на косу која је за многе одраз женствености или мужевности.
1
Фото: Ilustracija/pixabay.com

Зато смо изложени великом стресу када се појаве проблеми с косом, нарочито с опадањем. Међутим, много важније од нашег изгледа је узрок односно наше здравствено стање, а ова појава може указати на болест или недостатак витамина и минерала, пре свега витамина Де и Бе, цинка и гвожђа.

Када имате овакав проблем свакако се обратите свом лекару да бисте утврдили зашто вам се то дешава. И стрес може да доведе до опадања косе било ког да сте пола. Неретко се и они који су прележали ковид суочавају са овим проблемом. Добра вест је да овакве ситације могу да се предупреде или реше ако је проблем већ у току. Зато је важно да се осим савета лекара свакодневно посвети мало пажње неговању косе.

– Да би се одржавала добра прокрвљеност темена било би добро да вам вечерња рутина буде да јагодицама прстију измасирате теме. Значи, свако вече посветите неколико минута масирању темена. Потом се узме у сваку шаку по један прамен косе па мало вртите у једном смеру, па у супротном, па наизменчно и тако урадите целу косу. То поспешују микро-циркулацију – препоручила нам је Снежана Дуканац, позната блогерка која пропагира природну негу коже и косе.

Фото: Приватна архива/Снежана Дуканац

Осим ове свакодневне масаже Снежана нас упућује и како би требало прати косу.

– Пре сваког прања косе било би добро да се утрља уље, ја користим већ готову мешавину. Може се користити бадемово уље са кап - две етарског уља лаванде. Уље се нежним покретима утрљава на теме тако што се прво ставља на потиљак, па се полако иде ка ушима и ка предњем делу главе. Немојте да натапате косу уљем уколико имате масну косу, то није потребно, довољно је неколико капи. Сува коса тражи уље, па је слободно натопите. Затим завијете косу у топли пешкир и оставите да стоји најмање 15 минута, потом се пере – објаснила је Дуканац.

Масна коса многима је проблем, али се и то може решити. Фармацеуткиња Снежана Јовић предлаже да ставите десетак капи етарског уља кедра у бочицу са шампоном (око 2 дл) добро промућкате и тиме перете косу, а Снежана Дуканац предлаже да се пре сваког прања косе уради пилинг.

– Особе које имају масну косу би пре прања косе прво требало да ураде пилинг. Најједноставнији пилинг је мало соде бикарбоне помешане са шампоном. То помешајте на свом длану. Овом мешавином се нежно истрља глава и приступи се прању косе. То урадите пошто је уље на коси већ одстајало 15 минута и пошто га је кожа упила – испричала нам је Снежана Дуканац.

Мада смо сви склони да штедимо време и многе ствари радимо заједно, савет је да се коса не пере док се туширате, него пре туширања.

– Коса се кваси с топлом водом, што топлијом, да би се поре отвориле. Потом се сипа шампон на дланове и умасира се у косу. Прво се потиљак добро опере, па се иде ка предњем делу главе. Добро се испере и стави се маска или балзам. Оно што би требало да знате да се ови препарати само стављају на крајеве косе, а не на теме. Остави се да одстоји око 15 минута (за то време можете да се истуширате) и тек тада се коса испере. Последњи млаз којим се испира коса би требао да буде хладан, јер се њима сада затварају фоликуле. Ово ће стимулисати и бољу циркулацију, јер је важно да корен косе буде добро прокрвљен, то само може добро да утиче на квалитет косе и на њену бујност – открила нам је Снежана Дуканац.

Оно што обе наше саговорнице истичу је да будете упорни и да не очекујете резултате после прве недеље примене. Будите упорни и доследни и време које сте томе посветили неће бити протраћено. Лепа, сјајна и бујна коса која ће се мање мастити ће бити награда и додатни пострек да наставите с овом праксом и надаље.

Марина Јабланов Стојановић

EUR/RSD 117.3896
Најновије вести