Дневник на економски најмоћнијој европској тромеђи

Река Рајна која Швајцарском, Немачком, Француском и Холандијом на кривудавом току дугом 1.234 километра у свом кориту у свакој секунди у просеку ваља 2.290 кубика бистре зеленкасте воде, једна је од најважнијих жила куцавица и најпрометнијих водотока Старог континента.
1
Фото: Dnevnik.rs

Рајна код Базела, трећег по величини швацарског града, на тромеђи Швајцарске, Немачке и Француске прави нагли заокрет из правца запад-исток у правац југ-север, па се на моћној реци на две обале усидрио моћан град.

На десној обали је мали Базел (Клеинбасел), на левој велики Базел (Грошбасел), а најзначајнија бродска лука на Рајни, један од главних железничких чворова и ваздушном луком која је заједничка за Базел, Милуз (Француска) и Фрајбург (Немачка), као и други расположиви потенцијали допринели су економском процвату и отвореношћу града на све стране света, без обзира одакле се у Базел долази или из њега одлази. Границе овде као да су ишчезле, па их људи прелазе без икакве задршке, чак и у време корона пандемије, која је ових дана мало повукла пипке.

Тромеђа на Рајни у Базелу, није ни налик оној нашој са Мађарском и Румунијом код Рабеа, где се од уз гранични камен „Триплекс конфиниум“ сада налези и мали гранични прелаз Рабе - Кибекхаза између Србије и Мађарске. Поглед на тромеђу која се и формално налази у брзом току реке Рајне и спомен обележје тромеђе које је мало подаље на копну окруженом бродовима и фабрикама, бацам са бициклисичкото-пешачког моста који је овде у част тромеђе изграђен 2007. године. Пасарела на тромеђи на Рајни између базелског предграђа Вајл ам Рајн на немачкој страни и места Сент Луис, односно Хунингена на француској обали реке, који припадају регији Алзас, најдужи је лучни бисиклистичко - пешачки мост на свету!

Бициклистичко-пешачки мост који симболизује јаке везе људи који живе и раде на тромеђи, изграђен је на основу француско-немачког споразума и коштао је десет милиона евра. Да не би нарушио видокруг између главних улица и тргова на две обале реке, изграђен је око 150 метара низводно од стварне тачке тромеђе која спаја Француску, Немачку и Швајцарску, на 170. километру речног тока Рајне. На немачкој страни одмах до моста су велики парк и тржни центар Рајна. У велелепном тржном центру врило је као у кошници, али видно је било да су сви посетиоци без изузетка носили маске. По сунчаном времену и расхлађивање поветарцом пријао је прелазак реке у француски Сент Луис, такође и предах уз чашу црвеног вина. (Чаша вина, у зависности од године бербе и подрума из којег стиже, стаје од 3,5 до 7,5 евра.)

Дужина лучног бициклистичко-пешачког моста на Рајни, без приступних рампи је 248 метара, а врх лука моста се изнад воде уздиже 26 метара. На мост се и са немачке и са француске обале приступа прикладним рампама и степеништима, а на француској обали којима успон рампом и степеништем представља потешкоћу на располагању је лифт. Иначе читава носећа челична конструкција моста је асиметрична, за челичну ужад моста коришћено је 805 метара кабла, челична конструкција је укупне масе од 1.000 тона, а за ово премошћавање Рајне употребљено је 1.798 кубних метара бетона. Разматра се могућност да се изгради још једна пасарела од спомен обележја тромеђе како би се омогућила кружна рута кроз лучко подручје Кајнхунинген до садашњег бициклистичко-пешачког моста и француске обале, јер је ово место прилично атрактивно за посетиоце.

Фото: Dnevnik.rs

У Вајл ам Рајну, немачком делу Базела, је седиште компаније Витра која се бави дизајном намештаја и ентеријера, где се у оквиру кампуса налази и Музеј дизајна Витра. Од 1989. године произвођач намештаја Витра је свој кампус у Вајл ам Рајну уредио као архитектонски парк, а главну зграду музеја је дизајнирао Франк Гехри.

Музеј дизајна Витра располаже са једном од највећих колекција модерног дизајна намештаја на свету, укључујући и комаде намештаја свих периода и стилова од почетка 20. века. Збирка Музеја дизајна Витра обухвата око 20.000 предмета укључујући и око 7.000 комада намештаја, преко 1.000 светиљки и друге вредности из ове области. Музеј је посвећен истраживању и презентацији некадашњег и садашњег дизајна, а домаћин је и изложби и догађаја о архитектури, дизајну намештаја и дизајну уопште. Због короне музеј је једно време био затворен, али од 13.маја поново прима посетиоце, уз онлајн пријаву и обавезно поштовање епидемијских мера.

Текст и фото:

Милорад Митровић

EUR/RSD 117.5838
Најновије вести