У Бању „Ержебет” у Мађарској пограничној вароши Морахалом највише долазе гости из Србије

Мађарска је чувена по бањама, а већ две деценије љубитељима брчкања у термалним водама наших северних суседа најближи је центар „Ержебет” у пограничном месту Морахалом.
Morahalom Banja Erzebet
Фото: М. Митровић

Отворени и затворени базени до актуелне пандемије годишње су имали пола милиона посетилаца, од тога 300.000 из Србије. 

Корона је то пореметила па је због епидемиолошких затварања граница одлазак у Морахалом, не само наших туриста већ и домицилних с јужног обода ЕУ, проређен, али се у престижну бању опет иде ових дана. Мада је Мађарска затворила границе за стране држављане, грађанима околних земаља, па и Србије, рампа није спуштена, ако иду у погранично подручје до 30 километара, а враћају се исти дан.

То смо искористили да радним даном и по лепом времену скокнемо до бање, где су се домаћина жалили да посета ове сезоне није ни половина лањске. Морахалом је чисто мађарско место, али туризам практично живи од гостију из Србије, па је пре годину и по новцем ЕУ, у оквиру прекограничне сарадње, изграђен Српски културни центар „Коло”, а локална власт финансира његово функционисање.

Морахалом и сад одаје утисак лепо скоцкане варошице, која вапи за гостима. Од граничне рампе Хоргош–Реске удаљен је тек десетак километара, а својим садржајима „Ержебет” је магнет за госте из Суботице, Кањиже, Сенте, Кикинде, Зрењанина, Новог Сада и других војвођанских места, али и Београда и јужнијих крајева Србије.

У вароши су 1960. на 660 метара дубине пронашли драгоцени извор, који се још увек користи и издашно даје алкалну хидрокарбонатску воду из наслага древног Панонског мора. Има је и код нас, али су челници Морахолома били предузимљивији и нашли начин да благодет искористе. Још и док није, пре нешто више од две деценије, вода од 39,5 степени добила званичну потврду да је лековита, опорављала је хиљаде невољника. Воде, назване „ержебет” и „арпад”, постале су погон за лечење оболења кичме, реуме и гинеколошких проблема. 

За динамичнији развој бањског центра била је неопходна изградња још једног термалног бунара 2004. на дубини од чак 1.300 метара, а због температуре од 67,5 степени, служи и за грејање целог комплекса. Нежнија вода, блаже топлине, добила је име „ержебет”, а врелија, из новог бунара, „арпад”, а бања потом обогаћена с још два извора, названа такође по славним именима мађарске историје – Свети Ласло и Матија Корвин.

У комплексу „Ержебет” смо разговарали с Новосађанином Бојаном Харновским и његовом изабраницом Наташом, мастер-менаyерима туризма, који сад живе у Немачкој, али су годинама као туристички водичи из Новог Сада и других места Војводине, у Морахалом долазили с пуним аутобусима.

– У више европских земаља, па и Мађарској, обишао сам доста бањских центара и мислим да је Морахалом најбоље искористио могућности за развој – утисак је Харновског. – Понуда у којој гости могу уживати оправдава цену улазнице, убедљиво најповољнију у односу на друге бањске центре у околини. Посећивали смо више бања у Немачкој и Швајцарској, које, и поред свих својих садржаја, не могу да се пореде с квалитетом оних у Морахалому.

Лековита вода „ержебет” има сасвим друге карактеристике и, по Бојану, то изгледа и те како годи нашим људима, па је зато масовно посећују.

– Од пре десетак година, кад сам водио туристе махом из Новог Сада на једнодневне излете, овде се променило много. Бања је знатно проширена, понуда побољшана, изграђено доста нових базена, а цене улазница су остале готово исте. Зато ћемо, поготову због близине границе, и убудуће сигурно долазити – каже Бојан.

Бања се развила толико да сад има 21 базен, седам на отвореном и 14 у затвореном делу комплекса. Наташа Харновски наглашава да је евидентно да се, упоредо с комплексом, развијало и само место, па сећа да је, кад је почела овде долазити, Морахалом изгледао као обично село, а у међувремену добио обрисе вароши лепо уређених улица, зелених и других јавних површина.

– Бања се стално шири. Већ раније је изграђен хотел „Колосеум” са четири звездице, све је више малих пансиона и Морахалом је добар пример како се једно погранично место релативно брзо сврстало у репрезентативни бањски центар – сматра Наташа Харновска.

Граде се базени и други пратећи објекти са садржајима идеалним за све узрасте, нарочито породичне посете и целодневни боравак током главне сезоне од пролећа до јесени, а и аква-парк, који ради целе године. Гостима је у велнес и спа центру доступно више од 30 третмана, а под истим кровом су фризерски и козметички салон, маникир, педикир, соларијум, јединствена терапија светлом, масажа и друге услуге, а угођај допуњава добра гастрономска понуда по приступачним ценама.

Милорад Митровић

EUR/RSD 117.5762
Најновије вести