Годишњица Новосадске рације: Град памти јануарски масовни злочин

НОВИ САД: Годишњица злогласне Новосадске рације, једног од најтрагичнијих догађаја у историји Новог Сада, у којем је мађарска жандармерија и војска регента Миклоша Хортија између 21. и 23. јануара 1942. године убила и бацила под залеђени Дунав између 1.300 и 1.700 Срба, Јевреја и Рома, међу којима и велики број жена, деце и стараца, обележава се данас на новосадском Кеју жртава Рације. 
r
Фото: Dnevnik.rs

Програм обележавања 79-годишњице Новосадске рације почеће у подне код споменика „Породица” обраћањем градоначелника Новог Сада Милош Вучевића, затим ће помен жртвама служити јеврејска заједница, потом епископ бачки Иринеј са свештенством Српске православне цркве. После полагања венца на споменик „Породица”, Коло српских сестара ће делити колач и кољиво, а затим ће обележавање годишњице погрома бити настављено код спомен-плоче на новосадској плажи Штранд, најавио је јуче председник Организационог одбора Мирослав Илић на конференцији за новинаре одржаној у Градској кући. 

Илић је навео да су програму обележавања годишњице Рације свој допринос дали и Културни центар Новог Сада, Архив Војводине и Историјски архив Новог Сада организовањем изложби. Како је подсетио, у Културном центру је у уторак отворена изложба „Сећање на др Милоша Бокшана”, добротвора новосадске заједнице, који је настрадао у Новосадској рацији, а јуче у 12 сати су отворене изложбе „Чурушки мученици” у Архиву Војводине, док је страдање новосадских свештеника приказано у Историјском архиву града Новог Сада.

Секретар Епархије Бачке Владан Симић је рекао новинарима да ове године, због епидемиолошких мера, на обележавању годишњице Рације неће учествовати хорови и да ће Српска православна црква покушати да молитвени чин сведе на меру која је у овим тренуцима могућа.

Ми смо лане најавили неколико пројеката који су били планирани, али, нажалост, због епидемије то није било могуће остварити, казао је Симић.

Како је додао, то, међутим, не значи да се нису бавили тим питањима. Те теме су веома важне за културу сећања нашег народа, да се оно не избрише – не само на жртве Новосадске рације него све жртве у јужној Бачкој, поручио је Симић.

Он је рекао да су наставили разговоре с градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем, који им је дао пуну подршку, и надају се да ће у току ове године успети да заврше сву потребну документацију за изградњу Меморијалног центра жртвама Рације.

На тај начин ћемо успети да на једном месту саберемо све оно што би требало да чува колективно сећање на жртве, али истовремено и да тај центар има задатак да настави прикупљање архивске грађе, сведочења о страдањима, да то буде место где ће се презентовати истина о ономе што се догодило, казао је Симић.

Он је додао и да СПЦ на званичан начин жели да упути иницијативу да се у школе уведе наставна јединица о Рацији да би ученици у историјским уyбеницима могли да нађу, а и треба да уче о ономе што се догодило у јануару 1942. у јужној Бачкој.

Надамо се да ће надлежни прихватити ту иницијативу. Нудимо и сваку врсту стручне помоћи у том смислу јер су се многи људи окупили око те теме и сазрело је време да се сазнају проблеми и питање свих детаља историјског догађаја који обележавамо свеке године, о којем још увек не знамо све до краја. Идеја је и да се у наредној години у Лиманском парку на симболичан начин постави спомен на страдање породице Јовандић, као симбол страдања новосадских породица. Замишљено је да тамо буде посађено пет јабланова у спомен на пет синова Јелене Јовандић и једна јела у спомен на њу, коју су звали Јелка, каже Симић.  

Он је навео да је градоначелник Вучевић прихватио и иницијативу Организационог одбора да се са Земуном потпише протокол о сарадњи. У Земуну, наиме, постоји заједничка гробница око 500 жртава Рације који су извеђени из Дунава у марту 1942. Ту заједничку гробницу је Нови Сад после рата одржавао са Земуном. Идеја је да се та сарадња обнови и да се на дан обележавања Рације у Новом Саду и у Земуну код масовне гробнице такођеодржи помен.

Рација у Новом Саду је почела 21. јануара 1942. око 6 сати. Градом су излепљени плакати који су објављивали почетак рације – масовног страдања цивилног становништва:

Пошто се на подручју Новог Сада крију разна сумњива лица као и велика количина оружја, то је Министарство војске наредило да се одржи претрес свих станова као и легитимисање свих лица. Наређује се грађанима који код себе имају каквог оружја, да га одмах предају најближој команди. Наређује се да се свако задржава у стану где је пријављен. Слободно кретање дозвољава се само државним чиновницима, фабричким радницима, као и сваком грађанину колико му је потребно да набави најнужније животне намирнице за одређени дан. У сваком случају, свако мора располагати потребном легитимацијом, а кретање је дозвољено само средином улице. Жалузије на прозорима морају бити спуштене и не сме се гледати на улицу. Код кога се буде нашло сакривено оружје, или ко буде код себе држао сумњива лица, тај ће бити изведен пред војни суд.”

Фото: novisad.rs

Привремена измена трасе аутобуса 11а и 11б

Због одржавања комеморације жртвама Новосадске рације, аутобуски саобраћај на линији 11 биће измењен данас од 7 до 16 часова у оба смера. Возила на линији 11а саобраћаће постојећом трасом, а из Стражиловске настављају Улицом Жарка Зрењанина, скрећу десно на Булевар Михајла Пупина, потом десно на Трг незнаног јунака до Кеја жртава рације и даље настављају редовном трасом. Аутобус број 11б кретаће се постојећом трасом, а са Београдског кеја скретаће десно на Трг незнаног јунака, одакле десно улази на Булевар Михајла Пупина, потом лево у Улицу Жарка Зрењанина, којом саобраћа до Стражиловске улице и  даље наставља редовном трасом.

На измењеном делу трасе линија 11а и 11б користе се постојећа аутобуска стајалишта других линија.

Б. П.


По тексту плаката нико није могао ни да слути да ће окупатор извршити масовна зверства над становништвом српског, јерврејског и ромског порекла. Рано ујутру 21. јануара, хонведске снаге блокирале су све улице и почеле претрес. Том приликом је велики број људи камионима одведен на Штранд где су убијени. Поједини људи су убијени већ на улици. Био је то организовани, масовни злочин, који је, по свирепости оних који су га извели, страшнији од било чега пре и после тога виђеног на овим просторима, злочин који не сме да се заборави и да се икад понови.

Е. Марјанов

EUR/RSD 117.5755
Најновије вести