Иво Андрић добио улицу у престоници Гватемале

Дачић је у своје лично име и у име народа Србије захвалио министарки спољних послова Гватемале Сандри Поланко и руководству Гватемала Ситија за именовање улице по Иви Андрићу. 
Ivica Dačić i ministarka spoljnih poslova Gvatemale Sandra Erika Hovel Polanko Foto: Tanjug
Фото:  Ивица Дачић и министарка спољних послова Гватемале Сандра Ерика Ховел Поланко Фото: Танјуг

ГВАТЕМАЛА СИТИ:  Српски писац и дипломата Иво Андрић добио је данас улицу у Гватемала Ситију, а церемонији свечаног отварања присуствовао је потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, који је истакао да је тај гест знак искреног и вишедеценијског пријатељства Гватемале и Србије и симбол поштовања и признања за дела српског нобеловца. 

Дачић је у своје лично име и у име народа Србије захвалио министарки спољних послова Гватемале Сандри Поланко и руководству Гватемала Ситија за именовање улице по Иви Андрићу. 

Како је рекао, одлука градских власти Гватемала Ситија из 2017. године донета је у знак искреног и вишедеценијског пријатељства Гватемале и Србије који су, приметио је министар, базирани на међусобном уважавању два народа и поштовању суверенитета и територијалног интегритета две државе. 

''Овај догађај је симбол поштовања и признања за књижевна дела нобеловца и нашег угледног писца Иве Андрића, лауреата ове престижне награде за 1961. годину'', рекао је Дачић. 

Подсетио је да је на иницијативу почасног конзула Србије у Гватемали Марсела Арсу, Комисија за споменике и називе тргова и улица Скупштине града Београда 2016. године донела одлуку о додељивању назива улице у Београду по имену гватемалског нобеловца Мигела Анхела Астуријаса.

''Искрено се надам да ће свечано именовање и формално отварање улице Мигела Анхела Астуријаса у Београду бити реализовано приликом предстојеће посете моје колегинице, министарке спољних послова Гватемале Србији у јуну ове године'', рекао је министар.

Шеф српске дипломатије је истакао да је Андрић био светски признати писац, дипломата и интелектуалац, који је свој живот посветио књижевности, али и дипломатији, као и да се у мноштву литерарних бисера, по којима је остао упамћен, издвајају епохална дела ''На Дрини ћуприја'', ''Травничка хроника'' и ''Проклета авлија''.

У тим делима, навео је Дачић, Андрић на маестралан начин портретише живот у некадашњој Босни под турском влашћу. 

''Када је реч о његовим дипломатским дометима, ваља поменути да је оставио значајан печат својом преданом службом у посланствима и конзулатима ондашње Краљевине Југославије у Риму, Грацу, Мадриду, Берлину, Бриселу, Женеви и другим европским престоницама'', казао је министар.

Додао је да је именовање улице Иве Андрића у Гватемали још један знак да културне везе често леже у основи укупних односа две земље и два народа, чинећи их снажнијим и нераскидивим. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести