Пановић: Наставак политике четири стуба, после заокрета ка САД

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић је синоћ практично поставио главне правце нове Владе, који ће сада Ана Брнабић да операционализује и конкретизује на више тачака, оцењује Зоран Пановић, програмски директор истраживачко-аналитичког центра Демостат.
Zoran Panović, programski direktor istraživačko-analitičkog centra Demostat  Foto: Tanjug/video
Фото: Зоран Пановић, програмски директор истраживачко-аналитичког центра Демостат Фото: Танјуг/видео

Детаље ћемо тек сазнати, али интересантно је, каже Пановић за Тањуг, то што Вучић покушава после јаког заокрета ка Америци, да поврати политику "четири стуба" коју иначе води, као и формирање два монистарства од којих ће једно од њих - за друштвени дијалог имати модераторски потенцијал.

Политика "четири стуба", како прецизира, представља Србију на европском путу, јачање веза са САД и одржавање добрих веза са Русијом и Кином.

"Мислим да ће долазак руског председника Владимира Путина 20. октобра, војна парада, Храм Светог Саве, опет вратити клатно и на руску страну и да ћемо опет направити ''четири стуба'', што је ипак наша судбина", наводи Пановић.

Када је реч о министарству које ће имати мандат да води друштвени дијалог то је, каже, нешто сасвим ново.

"Ту видим простор да се прави једна врста договора у Србији, разговор са опозицијом", каже он.

Пановић сматра и да је Вучић синоћ најавом формирања тог министарства "ушао у пуцањ" да амортизује очекивани Извештај Европске комисије, којим би требало да се дође и до друштвеног дијалога у Србији, који ће бити користан за смиривање тензије.

Када је реч о једном од циљева нове владе које је представио председник - војном јачању, у смислу одбране војне неутралности, Пановић каже да, уколико би Вучић са обновљеним односима са САД или путем ка ЕУ, успео да заиста успостави војну неустралност то био успех за Србију.

"Алии то је велика клацкалица и игра, велике силе су ту у питању. Била би заиста иделана позиција за Србију да будемо чланица ЕУ, а да смо војно неутрални", каже.

Када су у питању коалициони партнери, Пановић сматра да их председник Вучић и даље држи у неизвесности и додаје да према информацијама које има из СПС-а, зна да они за сада не знају да ли ће бити и у новом саставу Владе.

Када је Брнабићка постала премијерка, подсећа Пановић, Вучић је индиректно рекао да ће Србија имати "копремијера" - Ану Брнабић и Ивицу Дачића, где ће Дачић бити задужен за политичку сферу, а Брнабић за економске односе, дигитализацију.

"Не само да је Брнабић од дигитализације направила идеологију, већ је апсолутно истиснула Дачића и из политичке сфере. Он је остао само да посвећено ради на повлачењу признавања Косова и када је кренула корона да организује повратак у земљу нашим људима који су остали у свету заглављени", наводи Пановић.

Додаје да сада и ако СПС остане влади, та влада неће имати печат особености социјалиста.

"Ако уђе Дачић, што не би ушао и Шапић. Сада је то само питање формалности јер у овом парламенту нема праве опозиције", наводи.

У сваком случају, закључује Пановић, ко год буде чинио нову владу, она ће по његовом мишљењу бити техничка до неких нових избора.

Када је реч о опредељењу за Ану Бранабић сматра да је она као премијер представља "хит" председника Вучића, као што музичке групе када снимају нови албум траже хит, а да сада хит може бити неко министарство или то што ће 50 одсто министарских места припасти женама.

У сваком случају, каже Пановић, садашњи хит неће бити толико сензационалан као када је Брнабић постала премијер.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести