Парламентарцима Канаде представљени потенцијали Војводине

НОВИ САД: Потпредседник Скупштине АП Војводине Дамир Зобеница данас је, делегацију посланика Парламента Канаде који бораве у вишедневној посети Србији, упознао са радом и функционисањем покрајинског парламента и потенцијалима те регије, посебно истакавши убрзани развој ИТ сектора.
Delegacija Prlamenta Kanade u Skupštini Vojvodine Foto: Skupština Vojvodine
Фото: Скупштина Војводине

Гости из Канаде информисани су и о другим привредним потенцијалима покрајине, а потпредседник Зобеница посебно је нагласио управо ИТ сектор који је у развоју и чији би центар у Србији могао да буде стациониран у Новом Саду, истиче се у саопштењу Скупштине АП Војводине.

Потпредседник покрајинског парламента је истакао и да Нови Сад има веома угладан Факултет техничких наука са кога су потекли бројни стручњаци запослени у ИТ сектору, а да тренутно у Новом Саду у тој области ради преко 10.000 људи. Разговарајући о тој теми, Институт „Биосенс“ наведен је као позитиван пример иновација, јер се, према Зобеничиним речима, такав спој информатике и агрономије заступљен на „Биосенсу“, ради само у Новом Саду и на томе институту.

Зобеница је групи канадских парламентараца, које је предводио члан Посланичке групе пријатељства за сарадњу са Републиком Србијом Харолд Алберт, казао да су мултикултуралност и мултијезичност АП Војводине једна од највећих вредности коју покрајински парламент негује, чему у прилог иде и чињеница да Скупштина АП Војовидне у употреби има чак шест језика. 

Канадски парламентарци истакли су да су кроз разговоре које су водили у Београду и Новом Саду током дводневне посете, стекли утисак да је Србија показала велики напредак у области реформе законодавства, привреде и људских и мањинских права.

У саопштењу се наводи се да је састанку присуствовао и генерални секретар Скупштине АП Војводине Никола Бањац, као и представници канадске НВО „Power to change“, затим организације „Christian Embassy“, као и председник и извршни директор компаније „Rocklinc Investment Partners“.

Посланици Парламента Канаде, у оквиру посете Републици Србији, разговарали су и са представницима верских заједница, Канцеларије за људска и мањинска права, Привредне коморе Србије, Посланичке групе пријатељства са Канадом у Народној скупштини Републике Србије, те са представницима Покрајинског секретаријата за образовање, управу и националне заједнице. 

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести