Старовић: Харадинај провоцира, Београд да не наседа

НОВИ САД: „Изјава Рамуша Харадинаја у којој је запретио уједињењем тзв. Косова и Албаније представља провокацију и још један доказ да концепт "велике Албаније" стоји у сржи идеологије албанског национализма”, оцењује политички аналитичар Немања Старовић и додаје да званична Србија никако не треба да наседа на њу, већ да се држи досадашње конструктивне и принципијелне позиције.
starovic
Фото: Центар за друштвену стабилност/Немања Старовић

Старовић за Танјуг каже да је посреди "притисак на Београд".

Харадинај је у понедељак рекао да би Европа својим понашањем према "Косову" могла натерати "Косово" на уједињење са Албанијом.

"Идеји ''велике Албаније'' су склони сви кључни актери на политичкој сцени Приштине. Једина разлика је та што некад из тактичких или опортуних разлога они који се налазе на позицијама власти бивају спремни да то потисну у други план", истиче Старовић.

Он додаје да Харадинај рачуна на јавно мњење међу Албанцима које је "преовлађујуће склоно таквим идејама и концептима".

Изјава Харадинаја, иначе кандидата за функцију тзв. председника Косова, по мишљењу Старовића, има двојаку функцију - најпре, провокацију званичног Београда али, како каже, далеко више, упозорење међународним спонзорима тзв. косовске независности, због незадовољства Албанаца чињеницом да још увек пет земаља чланица ЕУ уније није признало независност Косова, као ни чињеницом да то нису урадиле ни четири државе чланице НАТО алијансе.

"Иако је јасно да не постоји већинска подршка на Западу за идеју ''велике Албаније'', недопустиво је гласно ћутање међународне заједнице на поновљене изјаве Харадинаја", констатује Старовић.

Он напомиње да то "ћутање" јесте у функцији тога да се представи некакво "страшило (на западном Балкану)", односно да се званични Београд упозори да ако се не сагласи са независношћу тзв. Косова или са пријемом Приштине у Уједињене нације, постоје и некаква гора решења.

"Званични Београд не треба да наседа на ову врсту провокација већ треба да поступамо са свешћу да ова идеја нема већинску подршку међународне заједнице него је вид притиска на званични Београд", оцењује аналитичар и истиче важност сталног потенцирања принципијелне и, како каже, здраворазумске позиције Србије:

"Никакво једнострано решавање албанског националног питања неће донети стабилност Балкану поготово имајући у виду да је српско национално питање, у поретку који је деведесетих година успостављен применом двоструких аршина, остало нерешено", закључио је Старовић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести