Награда Златни печат уручена славним редитељима у Кинотеци

БЕОГРАД: Најзначајнија домаћа награду у области кинематографије, Златни печат, који Југословенска кинотека традиционално додељује 6. јуна на свој рођендан, уручена је прашким студентима и славним југословенским редитељима Рајку Грлићу, Горану Марковићу, Лордану Зафрановићу и Срђану Карановићу, док ће је Горан Паскаљевић накнадно примити јер је због приватних обавеза у Паризу.
f
Фото: pixabay.com

Свечаном церемонијом уручења високог међународног признања "златној петорци" редитеља, који су својим остварењима обележили југословенски, српски и хрватски филм, и свечаним отварањем 21. Фестивала нитратног филма, Југословенска кинотека синоћ је обележила 70 година постојања.

Непосредно пред церемонију доделе награда у Југословенској кинотеци, Рајко Грлић казао је Тајнугу је заједно са својим колегама са прашке Академије остао пријатељ све до данас. 

"Фантастично је да смо пола века пријатељи. Сањамо и даље добре филмове, читамо један другом сценарије. Налазили смо се на различитим странама света, правили тотално различите филмове, али упркос свему остали одлични пријатељи", казао је Грлић.

Према његовим речима, тајни састојак успеха све петорице је била аутентичност од које нису одустајали. 

"Свако од нас је хтео да буде и остане све оно што заправо јесте. Без копромиса и лагања себе и других. Када пожелите да будете нешто што нисте ви кренете у поље кича и поље лажи. Филмови су паклена играчка јер вас откривају аутора када то најмање жели", казао је Грлић. 

Истиче да је највећи изазов за њега био не снимити нешто што неће. 

"Када једном пођете за новцем или компромисом у кинематографији, онда нема повратка на прави пут. Снимали смо филмове терајући инат самима себи и није лоше испало", рекао је Грлић. 

Горан Марковић је казао Тањугу да се у Прагу на Филмској академији крајем шездесетих година прошлог века скупила цела Европа. 

"Карановић и ја смо први стигли тамо, а са нама су била два Чеха, и по један Американац и Француз. Нас је у Праг одвела интуиција. Нека сила нас је тамо одвела", казао је Марковић и додао се трудио да не имитира било кога стварајући филмове. 

"Било ми је важно да моји филмови прођу кроз мој желудац без проблема. Волео сам да радим оно што је мене забављало, да радим са глумцима. Организовао сам снимање филмова да би се глумци и ја забављали", рекао је Марковић. 

На церемонији доделе награда директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић подсетио је на историјат и активности наше најзначајније кинематографске институције. 

Министар културе и Информисања Владан Вукосављевић је изразио задовољство, јер је у прилици да поздрави овогодишње добитнике награде "Златни печат".

"Славним редитељима желим дуг и срећан живот, а Југословенској кинотеци да у деценијама које долазе буде препознатљиви знак културног дијалога, разумевања, културе традиције и велики споменик филмској уметности", казао је Вукосављевић. 

Горан Марковић је окупљене подсетио на епизоду из студентских дана када је заједно са Рајком Грлићем награђен на фестивалу у Загребу за филм на тему секса. 

"Добили смо награду. Била је то наша прва награда. Договорили смо се да је неизменично чувамо све до момента када је Рајко отишао у Америку и предао ми признање на дуготрајно чување. Ево сада му враћам ту награду", казао је Марковић. 

Срђан Карановић се захвалио Југословенској кинотеци у којој је, како каже, гледао прве филмове. 

"Захваљујем се и оној кинотеци у мом пубертету где сам се филмски образовао и сада овој кинотеци која је наша најзначајнија филмска институција која слави 70 рођендан", рекао је Карановић. 
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести