Иван Тасовац: Никад не реци никад

На предстојећим Новосадским музичким свечаностима већ по традицији наступиће и Београдска филхармонија, која ће се ове године, 22. априла, у Синагоги под управом словеначког маестра Уроша Лајовица представити делима Бетовена, Бизеа и Рихарда Штрауса, а као солиста наступиће један од најпризнатијих европских хорниста, члан Берлинске филхармоније Штефан Дор.
Ivan-Tasovac-fotoBGF
Фото: Beogradska filharmonija

Пијаниста Иван Тасовац, који је, након пероид од 2001. до 2013, од јануара ове године поново на челу БГФ, у програму деловања оркестра као један од стратешких циљева поставио је „децентрализацију”, односно гостовање Филхармоније у другим градовима наше земље, при чему је као пример добре праксе апострофирао управо сарадњу са Музичком омладином Новог Сада и фестивалом Номус.

„Децентрализација је једна прилично досадна и бирократска реч у коју не може да стане наша жеља и посвећеност да све оно што ради Филхармонија, од „велике сезоне”, преко дечјих концерата и камерне музике, дође до што већег броја људи у целој Србији“, каже Тасовац за „Дневник”. “Нажалост, чини ми се и да је у Србији већи проблем одсуство правих и квалитетних пројеката и доброг менаyмента него мањак новца. Уосталом, управо фестивал Номус и Музичка омладина Новог Сада уз свог спиритус мовенса Милана Радуловића то потврђују на најбољи начин.

Вратили сте публику на концерте БГФ и већ дуже се тражикарта вишеза безмало сваки наступ Филхармоније. Но, да ли се и шири круг заљубљеника у уметничку музику?

“Када смо пре више од деценије започели дечје концерте, мало ко је веровао да ћемо доћи до стандарда од најмање 30 наступа за најмлађе у сезони. Нисам сигуран да ли се приликом наших "едукативних" програма - још једна бирократска реч која ме инспирише да ударам челом о зид док се не занесвестим - више забављају клинци или ми маторци. Креативност, с којом смо се сусрели разговарајући са нашим малим другарима, потпуно природно се преточила у конкурс за најлепши литерарни рад на тему „Шта је то Филхармонија”. Конкурс је отворен до 13. јуна, што је не само дан када је 1923. основана БГФ, већ и први дан распуста. А почетком нове школске године најбољих 500 радова ћемо наградити филхармонијским ранцем у којем ће се, поред осталих изненађења, наћи и „Мој први ЦД класичне музик" у издању и извођењу Београдске филхармоније. Иначе, литерарни рад је само фенси назив за школски састав до 100 речи, колико смо предвидели правилима конкурса за ученике од 1-4. разреда основних школа“.

М. Стајић

Опширније можете прочитати у нашем штампаном издању од 19. априла

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести