ГОЈКОВИЋ НА РЕВИЈИ НАРОДНЕ НОШЊЕ: Важно очување народног стваралаштва

НОВИ САД: Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић поручила је вечерас у Новом Саду, на отварању ревије народне ношње, накита и оглавља у оквиру 16. фестивала ''Бисерна грана'', да је очување културног наслеђа међу приоритетима културне политике Србије.
TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE/ GORAN ZLATKOVIĆ/ nr
Фото: TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE/ GORAN ZLATKOVIĆ/ nr

Она је на отварању ревије у Српском народном позоришту истакла да је вечерашњи програм кроз оригинални омаж народној ношњи као незаобилазном делу фолклорног наслеђа, јака потврда значаја културе за повезивање појединаца, народа и држава.

Према њеним речима, оваква културна дешавања су прави пример како афирмисати стваралаштво засновано на културном наслеђу, а вечерашња ревија магијом уметности, песме, игре и лепотама народне ношње, даје вредан допринос очувању народног стваралаштва и верно одсликава велико богатство наше традиције и културе.

Фото: TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE/ GORAN ZLATKOVIĆ/ nr

 „Ово је по много чему јединствени културни догађај, који на изузетно живописан начин окупља уметнике и колекционаре из Србије и света. То је само један од разлога зашто Футог и Нови Сад сваке јесени постају епицентри културних дешавања посвећених неговању етно уметности и места на којима се граде чврсте културне везе“, рекла је Маја Гојковић, саопштено је из Министарства културе.

 Наглашавајући да богатим програмом и разноврсним садржајима фестивал оправдава заслужени епитет манифестације коју публика прати првенствено из љубави и поштовања према традицији и народном стваралаштву, Гојковић је указала да ревијом у здању Српског народног позоришта, он изнова истиче важност неговања материјалног народног наслеђа, као значајног обележја културног и националног идентитета сваког народа.

„Вечерашњи програм је, кроз оригинални омаж народној ношњи као незаобилазном делу фолклорног наслеђа, јака потврда значаја културе за повезивање појединаца, народа и држава. Ревијом и наступом културно-уметничких друштава, вечерас заједно 'путујемо' кроз историју, посматрајући обичаје и стваралаштво прошлих времена“, додала је Маја Гојковић.

Министарка културе је указала да је за што бољу спознају себе и света у коме живимо неопходно да знамо своје корене, живот и навике наших предака, а да су одевни предмети и њихови додаци приказани на ревији огледало  и приказ живота какав је некада био. Суживот бројних етничких заједница на овим просторима, како је истакла, неминовно је значио и преплитање и прожимање њихових културних простора.

 „Народна стваралаштва су се међусобно допуњавала, усвајајући најбоље једна од других, што се види и кроз заједничке елементе народних ношњи. Захваљујући овом фестивалу, имамо прилику да једни друге још боље упознамо и осврнемо се на заједничку прошлост. Оно најбоље из ње свима нама, али и целокупном човечанству суоченом са бројним изазовима, треба да буде поука и светионик за боље сутра“, нагласила је Гојковић.

Фото: TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE/ GORAN ZLATKOVIĆ/ nr

Истичући да је очување културног наслеђе међу приоритетима културне политике Србије, она је подсетила да је ради што свеобухватније и потпуније бриге за нашу баштину, Министарство културе ове године први пут расписало Конкурс за подршку пројектима из области заштите и савремене интерпретације старих традиционалних заната и њихове примене а да велики број пристиглих пријава и квалитет одабраних пројеката, показују оправданост намере да се подстакне развој старих традиционалних заната, њихова примена у савременом стваралаштву, као и очување и преношење знања.

 Напоменула је да Министарство културе подржава овај фестивал свесно великог доприноса који он има на плану културне сарадње, афирмације народног стваралаштва и генерално промоције Србије као земље културе и да су оваква културна дешавања прави пример како афирмисати стваралаштво засновано на културном наслеђу.

 На вечерашњој ревији у оквиру фестивала „Бисерна грана“ у Српском народном позоришту учествовала су културно-уметничка друштва, колекционари и уметници из Србије, Румуније, Словачке, Северне Македоније, Хрватске, Шпаније, Мађарске, Белорусије, Босне и Херцеговине.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести