Гурна: Европа би требало да дочека мигранте са саосећањем

СТОКХОЛМ: Европа би требало да дочека мигранте са саосећањем, а не бодљикавом жицом, поручио је танзанијски писац Абдулразак Гурна, добитник Нобелове награде за књижевност.
g
Фото: Tanjug (AP Photo/Frank Augstein)

Гурна, који се у својим књигама бавио утицајем империјализма на појединце, рекао је да је био шокиран када га је Шведска академија позвала и обавестила да је добио Нобела, наводи агенција Ројтерс.

Поетски је говорио о искуству мигрирања, остављању породице и делу живота због почетка у новом друштву у којем се увек, делом осећа као странац.

Нобеловац сматра да се британска влада лоше односи према тражиоцима азила.

Чини се да се тренутно влада прилично лоше односи према тражоцима азила или особама које траже дозволу за боравак у земљи, рекао је 73-годишњи Гурна, а пренео Ројтерс.

Брегзит је, како наводи нобеловац, указао на "одређену пакост" јер се иза гласа за излазак Велике Британије из Европске уније скрива наратив о неевропским мигрантима.

Гурна, који је рођен у Занзибару, истакао је да мигранти не долазе без ичега и да желе да раде.

Чини се да су они јако изненађени да људи из разних места желе да дођу у просперитетну земљу. Зашто су изненађени? Ко не би дошао у просперитетнију земљу? Постоји одређена врста пакости у том одговору, поручио је он.

Нобеловац је изразио дивљење према одлучности и храбрости људи који су се толико удаљили од својих домова како би пронашли нов живот.

Милиони Европљана током векова су напуштали своје домове управо због тог разлога и чинили инвазије по свету управо због тог разлога, додао је.

Друго је питање, казао је, зашто су људи осетили потребу да крену на тако опасно путовање у нов живот.

Европа би, сматра он, требала да промисли о свом приступу према миграцијама.

С већим саосећањем уместо с бодљикавом жицом, истакао је Гурна.

Ипак, он напомиње да се не залаже за потпуно слободне миграције, али истиче да не би требао да постоји антагонистички приказ миграната.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести