Филипински тарзијер: Комуницира путем ултразвука

Филипински тарзијер или авет је други најмањи примат на свету.
tarzijer
Фото: Pixabay.com

Први пут је описан 1894. године, али  је једна његова особина све до недавно била мистерија. Када бу научници ухватили неки примерак ове врсте, дешавало се да животиња отвори уста као да завија, али не би испустила никакав звук.

Овакво понашање је било посебно чудно јер су до тада забележени разни звукови које тарзијери производе – од продорног писка до нежног звука попут песме птица. Мистерија је решена 2012. године када су научници установили да филипински тарзијери комуницирају путем ултразвука, односно звукова високих фрквенција које људско уво не може да чује.

Са својим великим жућкастим очима и ушима попут слепог миша, тарзијери су ноћни ловци. Занимљиво је да се након лова увек враћају на исто дрво, што их заправо може довести у опасност. На острву Бохол се налази резерват где се Филипинска тарзијер фондација бори за очување ове готово угрожене врсте.

Филипини, острвска држава у западном делу Тихог океана, су дом великог броја различитих биљних и животињских врста. На више од 7.600 острва расту примерци пет одсто свих биљака које постоје на свету. Такође, готово половина животиња које настањују ова острва не могу се видети нигде другде у свету, а свако острво карактеришу различите врсте.

Услови живота на острвима подстичу настанак нових врста или развој и поделу одређене врсте на неколико нових. Међутим, и овај еколошки рај је угрожен уништавањем станишта, њиховом фрагментацијом и претварањем у обрадиве површине. Више од 700 аутохтоних врста суочава се са претњама од изумирања. У време глобалне пандемије ситуација се погоршала, јер су организације за очување природе забележиле повећање илегалног риболова и сече ретких биљака.

М. Сћ.

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести