СРБИ ЈЕ МАСОВНО КУПУЈУ ЗБОГ ЦЕНЕ, МИСЛЕЋИ ДА ЈЕ ЗДРАВА Ова риба је пуна антибиотика, долази из загађених вода, a продаје се у свакој радњи!
Риба коју често налазимо по ниској цени у маркетима могла би да крије више него што мислите
Риба коју често налазимо по ниској цени у маркетима могла би да крије више него што мислите. Иако изгледа безазлено и лако се припрема, нутриционисти и стручњаци за безбедност хране све чешће упозоравају на потенцијалне ризике повезане с пореклом и начином узгоја ове врсте. Посебно се под лупом нашао пангасиус – риба која долази из индустријски загађених вода југоисточне Азије, а која због своје приступачне цене лако заврши на трпезама широм света.
У Меконг се свакодневно испуштају отпадне воде из фабрика коже и хемикалија, канализациони системи нису адекватно уређени, а пољопривредне површине у близини додатно загађују реку остацима пестицида и ђубрива, објашњава популарни ТСН.
Популарна, а потенцијално штетна
Пангасијус је на тржишту присутан годинама, а многи потрошачи га бирају због ниске цене и неутралног укуса. Ипак, иза тог наизглед безазленог филета крију се могући здравствени ризици. Осим што је сиромашан омега-3 киселинама, ова риба садржи прекомерну количину омега-6 масних киселина које могу подстакнути упалне процесе у телу. Такође, због загађеног окружења у којем се узгаја, у њеном месу често се могу пронаћи трагови антибиотика и пестицида.
Поред пангасијуса, сличне сумње прате и нилског гргеча, још једну врсту рибе која долази из тропских вода. Иако се сматра квалитетном рибом, истраживања показују да месо нилског гргеча може садржати олово и друге тешке метале – нарочито ако потиче из загађених вода.
Ево наставка са препорукама за здравије рибље алтернативе:
Здравије алтернативе: Коју рибу бирати уместо пангасијуса?
Ако желите да избегнете потенцијално ризичне врсте, стручњаци саветују да бирате рибу из проверених извора и мање загађених вода. Ево неколико препорука:
Лосос (дивљи) – Богат омега-3 масним киселинама, витаминима Д и Б12, дивљи лосос са северних океанских подручја важи за једну од најздравијих риба. Припазите да није из узгоја, јер таква риба може садржати адитиве и антибиотике.
Скуша – Ова масна морска риба обилује омега-3 киселинама и има изражен укус. Идеална је за печење или припрему на роштиљу.
Сардина – Јефтина, доступна и врло хранљива. Сардине су мале, брзо се размножавају и не акумулирају тешке метале попут већих риба.
Пастрмка – Посебно ако је из планинских потока или контролисаних узгајалишта. Нискокалорична је, али богата нутријентима.
Ослић – Лака, немасна риба с благим укусом, добра за децу и све који не воле интензиван „рибљи“ укус.
Бакалар – Богат протеинима, а сиромашан мастима. Чест избор током поста и у здравим дијетама.
Савети при куповини рибе:
Бирајте рибу са ознакама о пореклу и сертификатима о квалитету (нпр. MSC – Marine Stewardship Council).
Избегавајте увозну рибу без декларације.
Рибу увек темељно термички обрадите, нарочито ако долази из тропских и увозних вода.